Kommande helg överlämnar vargforskaren Olof Liberg en rapport om effekterna av selektiv vargjakt till Naturvårdsverket skriver Jaktjournalen. Selektiv vargjakt har diskuterats som ett sätt att minska inavelsgraden utan att vargstammen ökar; man skjuter bort de vargar som man bedömer vara mest inavlade.
Tidigare försök att jaga selektivt har dock inte varit lyckade; det är inte lätt för jägaren att veta vilken varg man möter i skogen.
Samtidig hoppas Naturvårdsverket att det nybildade Junselereviret skall få valpar till våren; genetiskt starka valpar som kan planteras ut i mellansvenska revir. Men renägarna i området har ännu inte accepterat läget. De vägrar enligt Jakt & Jägare att ingå avtal trots att viltsamordnare Ruona Burman från Naturvårdsverket var på plats för förhandling senast i måndags. Man kräver full ersättning för extraarbete och skador och man vill ha besked om vad som händer vargparet efter att valparna fötts. Kan det tänkas att de blir kvar eller kommer de att skjutas eller flyttas?
Ett tredje problem är hur utsättning av valparna skall gå till. Man måste ha helt klart för sig var utsättningsreviren finns vilket kräver GPS-märkning och spårsnö tidigare under vintern. Vidare är det osäkert om man får plocka bort ursprungliga valpar ur lyan när man sätter ut nya. Naturvårdsverket har undersökt EU:s syn på detta eftersom det bl.a. kan strida mot Art & Habitatdirektivet men något klart svar finns ännu inte. Det är inte bra om det blir för många valpar i kullen
Slutligen har EU krävt att förvaltningsplanen skall redovisas nu innan januari och att det skall vara en förbättrad plan jämfört med tidigare förslag. Inte mycket har offentliggjorts av regeringens diskussioner med EU på senare tid men nu är det hög tid för ett uttalande från Miljöminister Lena Ek och/eller EU-kommissionär Janez Potočnik.
Slutsatsen blir att ingen egentligen vet något bestämt alls om vad som kommer att hända framöver. Det finns allt för många osäkra faktorer.