Menu

Nordulv - Nordulv - Stadgar

Hjälp vargen leva i Sverige - ge förslag till Naturvårdsverket

Onsdag till lördag bjuder Naturvårdsverket in allmänheten att lämna konkreta förslag till hur man ska kunna underlätta för vargen i Sverige.

– Vi är intresserade av att få förslag till åtgärder som kan underlätta för människor att samexistera med varg, säger Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket.  

Underlätta för vargen
Men lika viktigt är att vända på perspektivet; att fundera på hur underlätta för vargen att leva i Sverige och samexistera med människor. Effekten blir densamma.

Länk finns 2 maj
En länk till webbkonsultationen kommer att finnas på http://www.naturvardsverket.se på morgonen 2 maj och fram till den 5 maj finns tid att ge förslag.

Naturvårdsverket

Läs mer ...

Varg påkörd

En varg påkördes sent på fredagskvällen på Riksväg 66 ett par mil sydost om Fagersta.

Vargen skall ha sprungit till skogs och eftersöket har nu avblåsts utan att den hittats.

VLT

Läs mer ...

Tillbakablick 2010 - den pinsamma historien med veterinären som spred skräck för dvärgbandmask

Vid 2010 års vargmärkning kallades veterinär Hans Boström in som ansvarig.

Han blev orolig för att forskarna skulle smittas av dvärgbandmask men när ingen tog honom på allvar blev han frustrerad berättade Susanna Sternberg Lewerin, Statens Veterinärmedicinska Anstalt SVA, till NWT i mars 2010.

Skrev brev
Veterinär Boström skrev ett brev som publicerades i flera jakttidningar där han påstod att vargstammen kunde vara nedsmittad. Sternberg förklarade att bandmasken aldrig hade setts på någon varg trots aktivt letande.

Brevet har publicerats på vargfientliga webbplatser så sent som i augusti 2011 utan att dementierna nämnts med ett ord.

Risken är större med hundar
Sternberg Lewerin, som numera är professor i bakteriologi och livsmedelssäkerhet vid SLU i Uppsala, förklarade för NWT att risken att få in bandmasken är större med importerade hundar än med varg och avslutade:

- Jag anser inte att man behöver vara orolig för att ära bär och svamp i skogen.

Läs mer ...

Björn skjuten på skyddsjakt i Härjedalen

En björn sköts på skyddsjakt i Härjedalen på tisdagen.

Björnen fanns blanddräktiga renvajor och Länsstyrelsen fattade beslutet om skyddsjakt på eget initiativ utan kontakt med samebyn.

Beslutet om skyddsjakt hade fattats på eget initiativ av Länsstyrelsen utan att ansökan från Ruvthen Sijtes sameby inväntades.

Spårningen och jakten tog c:a 15 minuter och den 140 kg tunga björnhanen sköts från helikopter.

Länsstyrelsen

Läs mer ...

Vindeln har haft vargbesök

En varg har passerat trakten av Vindeln, fem km norr om Slipstensjön mot Åmsele. Spår av den hittades för en och en halv vecka sedan skriver VK.

Det var en ortsbo som fann en vargdödad älgkalv vid ett älgpass.

Spillningsprover har analyserats och Länsstyrelsen har bekräftat att det var varg.

Vart vargen sedan tagit vägen är okänt.

Läs mer ...

Varg simmade från Svallgarn i Mälaren

En varg sågs igår simmande från ön Svallgarn nordväst om Stockholm. Det var räddningstjänsten i Enköping-Håbo som fick vara med om den ovanliga synen berättar SVT ABC-nytt.

Jag vart lite chockad, det brukar ju inte simma omkring vargar i Mälaren. Ett par hundra meter framför oss såg jag något som jag först trodde var en älg, men sen kanske ett vildsvin. Det var en varg!

Läs mer ...

Trasigt stängsel släppte in varg - tio får döda

  • Publicerad i Korså

Sju får dödades och ytterligare tre fick avlivas sedan en varg tagit sig in i en hage i Bengtsheden mellan Toftbyn och Svärdsjö norr om Falun i förmiddags.

Stängslet förstört
Länsstyrelsens besiktningman Bertil Eriksson säger till Jaktjournalen att älgar förstört det rovdjursavvisande stängslet.

 

– Älgar har gått in och ut i hagen hela vintern. Det var fullt med spår och spillning i anslutning till hagen. På flera platser saknades två trådar. Jag tror det var där vargen tog sig in.

Skrämdes
Vargen skrämdes bort från hagen.

Läs mer ...

Utredning om hot läggs ned

Utredningen om hot i samband med skyddsjakten på Kynna i Kronoberg i höstas läggs ned. Det var en tjänsteman på Länsstyrelsen som kände sig hotad.

-Jag kunde inte se något som skulle bedömas som ett straffbart hot i de sms som anmälan gällde, säger chefsåklagare Laila Kirppu till Smålandsposten.

Enligt åklagaren var avsändarna mer arga än, i vart fall i lagens mening, hotfulla. Det hölls inte ens ett förhör.

Läs mer ...

Helt normalt med orädd ungvarg

  • Publicerad i Norge

Vargen som synts till några mil väster om Lillehammer i Norge är helt normal och garanterat 100% varg säger Ole Knut Steinset vid Statens Naturoppsyn till Oppland Arbeiderblad.

Ungvargar är orädda
Det är normalt att unga vargar ger intryck av att vara orädda; det är för att den är ung och oerfaren som den visat sig för många människor de senaste dagarna tillägger Steinset som kommer att skicka spillning och pälsprov för DNA-analys.

OA

Läs mer ...
Prenumerera på denna RSS-feed

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den här hemsidan, som har nått sitt "Bäst-före-datum". I avvaktan på en ny hemsida, hittar du oss på https://www.facebook.com/nordulv/. Där kan du läsa om aktuella aktiviteter m.m. Och du -- du har väl inte glömt bort at...

Ett stort TACK till er alla!

2016-12-20 Allmänt

Ett stort TACK till er alla!

Nordulv har under årens lopp framgångrikt kunnat slå vakt om den svenska vargstammen, bland annat genom att överklaga beslut om skydds- och licensjakt som olika länsstyrelser – och tidigare Naturvårdsverket – har fattat. Visst har vi drabbats av motgångar ibland, men vi känner ändå att vi har ett st...

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den...

Debattartikel

2019-08-02 Nordulv

Debattartikel

Foto: Pontus Lundahl/TT Debattartikel signerad Styrelsen i Nordulv: "Det är i och för sig bra att Naturvårdsverket bestämt...

Nordulv överklagar skyddsjakt på Södertörnsvargen

2017-12-07 Nordulv

Nordulv har nu överklagat jakten på Södertörnsvargen. Vi får hoppas att de stoppar jakten direkt...

Årsmöte 2017

2017-05-08 Nordulv

Inbjudan till Nordulvs årsmöte 2017 har blivit skickad till medlemmarna. Den medlem som inte fått...

  1. Varg
  2. Lodjur
  3. Järv
  4. Björn
  5. Övrigt

EU-kommissionen inleder överträdelseförfarande mot Sverige

2014-08-14 EU

Enligt uppgift till Nordulv har EU-kommissionen inlett ett överträdelseförfarande mot Sverige till följd av ändringen i jaktförordningen som innebär att länsstyrelsernas beslut om skyddsjakt inte längre kan överklagas till domstol. Ett överträdelseförfarande...

Nordulv går vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen för rätten att överklaga skyddsjaktsbeslut

2014-04-25 Allmänt

Nordulv överklagade i vintras Naturvårdsverkets beslut att delegera rätten att fatta skyddsjaktsbeslut för rovdjur till länsstyrelserna. En delegering skulle innebära att miljöorganisationerna tappade sin rätt att driva skyddsjaktsmål till domstol,...

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

2014-03-14 Ångermanland

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

Junselevargen har blivit känd som Susi inte bara i Sverige utan bland många tusen vargvänner i alla världsdelar. Men hur gick det egentligen till när Nordulv gav henne sitt namn? Första...

Inhibitionen av skyddsjakten i Junsele ligger fast

2014-02-18 Ångermanland

Naturvårdsverket fick inte gehör för sin överklagan av inhibitionsbeslutet i skyddsjakten på vargparet i Junsele. Kammarrätten meddelade nyss sin dom. Det blev inget prövningstillstånd utan förvaltningsrättens inhibitionsbeslut står fast.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Rovdjuren är inte huvudorsak till norska renförluster

2013-06-29 Forskning

Alltför många renar på bete, dålig kondition på djuren och ogynnsamt väder är de viktigaste orsakerna till rennäringens förluster i Norge. Rovdjur kan bara beskyllas för en mindre del av...

Lodjur skjutet på långfredagen på skyddsjakt i Jämtland

2013-04-01 Jämtland

Ett lodjur sköts efter snabbt skyddsjaktsbeslut på jourtid på långfredagen i södra Jämtland. Orsaken till skyddsjakten var att 14 döda renar hittats. Det lodjur man sköt var en stor hanne. Hur man...

Lodjur påkört utanför Falun

2012-07-12 Dalarna

Ett lodjur påkördes på onsdagsmorgonen kl 07:25 väster om Falun. Händelsen inträffade på länsväg 908 mellan Valsanområdet och Smedsbo. Lodjuret dödades vid sammanstötningen och har omhändertagits rapporterar polisen.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Fyra lyor med hona och ungar förstörda under vårens järvjakt i Norge

2013-06-10 Norge

105 järvar har dödats på laglig väg i Norge sedan förra betessäsongen. Bl.a. har man vid fyra lyor dragit ut hona och ungar och dödat dem. Ytterligare åtta lyor har man...

Rans sameby söker skyddsjakt på järv

2012-05-17 Lappland

Rans sameby, med åretruntmarker i Sorsele kommun, söker skyddsjakt på järv. Det är inte någon särskild händelse just nu som är orsaken till ansökan utan samebyn skriver: ”Med ett så stort antal...

C:a 12 järvar får skyddsjagas - beslut av Länsstyrelsen

2012-05-07 Lappland

Talma sameby har beviljats skyddsjakt på tre sk järvföryngringar, dvs tre honor med ungar. Eftersom järv normalt får ungefär tre ungar innebär det jakt på c:a 12 järvar, kanske några fler...

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Två björnar skjutna i "självförsvar" i Jämtland idag

2012-10-27 Jämtland

Två björnar skjöts idag i östra Jämtland inom 20 minuter oberoende av varandra. Båda skall ha skjutits på nära håll under självförsvar skriver polisen på sin hemsida. Det första ärendet inkom...

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

2012-08-08 Dalarna

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

I slutet av förra veckan hittades en shetlandsponny på bete med tre andra hästar i Svärdsjö skadad med bl.a. repor på korset och över låren. Länsstyrelsens besiktningsman Bert Eriksson berättade att stängslet...

Sex får rivna - björn säger länsstyrelsen

2012-07-08 Hälsingland

Två tackor och fyra lamm hittades på lördagsmorgonen rivna utanför Edsbyn. Inget vittne finns, men av allt att döma är det björn som rivit fåren på Mittjasvallen i Norsbo med utsikt...

Örnen ännu inte skjuten - den norska skyddsjakten fortsätter

2013-06-15 Norge

Skyddsjakten på en ung kungsörn (hanne) i Nordre Land, Oppland, fortsätter. Satens Naturoppsyn bekräftar att örnen tagit 24 lamm men fårägare i området saknar ytterligare 30 lamm. Det är första gången det...

next
prev

Grundlagsskydd enligt utgivningsbevis för databas nr 2012-060. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.