Logo
Skriv ut denna sida

Lena Ek tvekar om vargjakt i vinter

Lena Ek tvekar om vargjakt i vinter

Det har hänt mycket i vargfrågan idag.

I morse kom Naturvårdsverket med ett yttrande om att 380 vargar behövs för en livskraftig vargstam i Sverige. Strax därefter deklarerade miljöminister Lena Ek att regeringen skulle förorda 180 vargar, något som de flesta miljöorganisationer upplevde som ett hån. Skarpa uttalanden kom från både WWF och Naturskyddsföreningen såväl som flera politiska partier (MP, V).

I lunchekot, kl 12.30, uttalade sig Lena Ek bestämt: "Det blir vargjakt kommande vinter men den kommer i första hand att ha ett genetiskt syfte".

Eftermiddagen fylldes av diskussioner på bloggar, i sociala medier och i radio. Bl.a. blev Lena Ek intervjuad i Studio Ett, en intervju hon plötsligt avbröt. Var det för att frågorna började bli för känsliga?

Mikael Karlsson från Naturskyddsföreningen sade till Studio Ett: "Miljöminstern hoppar i knät på jägarkårens extremister. Jag ser fram emot en EU-dom där Sverige fälls"

I Rapport kl 18 i SvT var så Lena Ek inte längre lika säker på vargjakt i vinter; "vi kommer att lägga ett förslag om urvalsjakt" var hennes besked.

Det tycks alltså vara så att dagens hårda debatt har fått Lena Ek att mjukna en aning. Nu är det inte riktigt lika självklart med vargjakt i vinter.

Senast ändradfredag, 19 oktober 2012 19:04
© Nordulv 2013