Menu
Riala

Riala (9)

Kommuner: Beläget i Vallentuna, Norrtälje och Österåker.

Län: Stockholm.

Bildat: 2009

 

Föräldraparet

Hannen är född på försommaren 2008 i Galvenreviret i Hälsingland och är avkomma efter en varg som vandrade in till Sverige från Finland, kallad ”Boris”. Rialahannen ”Vladde” bär därför på nya gener som har betydelse för hela den Skandinaviska vargstammen. Han försågs med sändare i sitt födelserevir i december 2008. Han har funnits i trakterna kring Riala sedan mitten av juli 2009.

 

Tiken är född i Lokareviret, på gränsen mellan Örebro och Värmlands län. Det finns obekräftade uppgifter om en vargtik i Rialatrakten redan sommaren 2009. I november 2009 fotograferades hannen och tiken tillsammans av en privatperson. I slutet av januari 2010 visade tiken det första tecknet på att hon löpte.

 

Skandinaviska vargforskningsprojektet sövde tiken tisdagen den 9 februari 2010 från helikopter och satte en sändare på tiken. En mängd prover togs. Hon vägde 36 kg, var vid normalt hull och uppskattningsvis 2 - 3 år I slutet av april 2011 skickades signaler från tikens sändare enstaka positioner strax utanför revirgränsen, väster om E18. Tiken saknas i reviret sedan sommaren 2011. Under den senare delen av 2012 utvandrade den genetiskt viktiga ”Vladde” som under vintern 2012/13 återfanns i ett revir norr om Karlstad tillsammans med en revirmarkerande tik från Brattforsreviret född 2010 eller 2011. I Rialareviret går nu en tik som kan vara en dotter från kullen 2011 och en hane som båda revirmarkerar. DNA har samlats in under vintern 2012/13 och resultatet av analysen kommer att redovisas senare under året. DNA-analys av en vargspillning insamlad den 19/1 2013 i Rialareviret visar att vargtiken kommer från Norareviret i Örebro län. Det är ännu oklart var hanen som går tillsammans med tiken kommer från.

 

Föryngring
Vargparet fick våren 2010 fyra valpar, en tik och tre hanar. En av 2010 års valpar har vandrat ut från reviret, men den blev påkörd och dödad på E18 mellan Örebro och Karlskoga i maj 2011. Tiken, som kallas ”Frøja” är återfunnen i norska Østmarka där hon går med en hane, kallad ”Fenris” från det nu upplösta Dals/Ed-Haldenreviret.

 

Två av valparna sågs i reviret senast i juli 2011. Den vuxna Lokatiken löpte under vårvintern 2011 och DNA-tester visar att det föddes valp/ar 2011. En av vargvalparna från 2011 har påträffats i Östersund. Det visar ett DNA-prov från hårstråna efter en kollision med en bil där några hårstrån hittades. Kollisionen skedde en sen kväll i början av juli 2012 strax öster om Östersund. Vargen försvann till skogs, men kvinnan som körde bilen var säker på att det var en varg hon krockat med. vilket bekräftas av DNA-provet. Valpens DNA finns inte i något tidigare register vilket valparna från 2010 gör. Därmed är det bekräftat att den påkörda valpen har ”Vladde” och Lokatiken som föräldrar. Vintern 2012/13 hittas DNA av en vargvalp född i Riala då den simmat över Nissan i Halland. Hans DNA finns inte tidigare registrerat och då konstateras att han måste vara född 2011.

 

Övrigt

Redan 2008 vandrade "Roslagsvargen" in i samma område som idag kallas Rialareviret den skyddsjagades och sköts 23 nov 2008. Det var också en tik från Lokareviret.

 

Föräldratiken saknas fortfarande och Länsstyrelsen utgår från att hon är död. Orsaken vill man inte spekulera i.

Vargvalpar föddes i Riala 2011

Länsstyrelsen anser sig säker på att det föddes valpar i Rialareviret ifjol.

I höstas fanns flera rapporter om att ungvalpar hade observerats och nu har spillning visat sig komma från en valp av en ny kull från de tidigare föräldrarna.

Det kan alltså inte vara fråga om spillning från en ny tik i reviret.

Föräldratiken saknas fortfarande och Länsstyrelsen utgår från att hon är död. Orsaken vill man inte spekulera i.

Länsstyrelsen

Johan: Jag kastade tidningen mot vargen

När Johan Ågren i Riala skulle hämta tidningen stod plötsligt en varg och stirrade på honom.

Expressen skriver:

Johan Ågren ringde till sin sambo och bad henne titta ut genom sovrumsfönstret för att hinna se vargen.
- Sedan gick jag vidare ner till min brevlåda. När jag kom tillbaka och var cirka 40-50 meter från brevlådorna stod vargen mitt på vägen framför mig. Jag drog hunden så nära intill min kropp som möjligt samtidigt som vargen började gå emot mig. Det enda jag hade att försvara mig med var tidningen så jag kastade den.

Falska skyltar i Riala

Falska skyltar som varnar för dvärgbandmask har satts upp i Riala (NT). Länsstyrelsen tar avstånd från skyltarna som har texten:

Varning!!!

Du befinner dig just nu i ett vargrevir. Här kan förekomma dvärgbandmask. Dvärgbandmasken orsakar en dödlig infektion hos hundar och människor.

.Koka bär och svamp noggrant

.Se till att barn inte stoppar fingrar i munnen

.Låt ej hundar äta eller nosa på avföring

Upplysningar kan fås hos

Länsstyrelsen stockholms län tel 08-7854000

SVA tel 018-674000 www.sva.se

Åter falska skyltar i Riala

Åter har falska skyltar satts upp i Rialareviret (NT). De varnar för närgångna vargar och sitter längs vägen förbi Beateberg. Länsstyrelsen har inget med skyltarna att göra och säger att vargarna inte alls uppvisar något oskyggt beteende.

På skyltarna står:

Detta område tillhör det så kallade Rialareviret som hyser en vargflock. Dessa vargar uppvisar ett mycket oskyggt beteende vilket kan uppfattas som skrämmande.

Vid kontakt med vargar, spring inte åt motsatt håll utan "gör dig stor" och gå emot djuren.

För mer information kontakta:

Länsstyrelsen i Stockholm

Tel: 08-785 40 00, jourtelefon 070 785 01 22

Viltskadescenter Tel: 0581-92070

www.viltskadecenter.se

Även sommaren 2010 fanns liknande skyltar i området (NT). De varnade då för dvärgbandmask:

Varning!!!

Du befinner dig just nu i ett vargrevir. Här kan förekomma dvärgbandmask. Dvärgbandmasken orsakar en dödlig infektion hos hundar och människor.

* Koka bär och svamp noggrant

* Se till att barn inte stoppar fingrar i munnen

* Låt ej hundar äta eller nosa på avföring

Upplysningar kan fås hos

Länsstyrelsen stockholms län tel 08-7854000

SVA tel 018-674000 www.sva.se

Riala saknar fortfarande tiken

Rialareviret i Roslagen saknar fortfarande sin tik. Naturbevakare vid Länsstyrelsen har konstaterat fyra vargar inklusive den revirmarkerade hannen.

Det är osäkert om det föddes några vargar 2011 och det kan därför vara tvååriga ungvargar som följer hannen. DNA-analys skall ge svar.

Nu när tiken saknas kan flera saker ske. En ny tik hitta till Reviret och slå sig ihop med hannen eller så kan hannen börja dra sig från reviret för att söka en tik på annat håll. Då är frågan vad som händer med de kvarvarande ungvargarna.

I stort sett rör sig vargarna nu i Rialarevirets kärnområde säger Jakob Bråander vid Länsstyrelsen till Jakt & Jägare.

Riala har minst fyra vargar

Igår spårades det för fjärde gången denna säsong i Rialareviret. Länsstyrelsen rovdjurshandläggare Andreas Zetterberg konstaterar att det är minst fyra vargar, kanske fem.

Men den gamla tiken saknas fortfarande och det har knappast heller kommit till någon ny tik säger Andreas Zetterberg till NT.

Rialareviret kan ha valpar från 2011

Vargarna i Rialareviret i Roslagen kan ha fått valpar visar spårning nu när snön har gjort det möjligt.

Norrtelje Tidning påminner också om att våren 2010 föddes 4 valpar varav en  hittats ihjälkörd. Det är oklart var de övriga tre finns; eventuellt har de hittat nya revir.

Läs mer i NT.

Prenumerera på denna RSS-feed
  1. Varg
  2. Lodjur
  3. Järv
  4. Björn

Jägareförbundets Björn Sprängare avsnoppad av DN:s Hanne Kjöller

2013-05-15 Allmänt

Jägareförbundets Björn Sprängare avsnoppad av DN:s Hanne Kjöller

För en vecka sedan skrev DN:s ledarskribent Hanne Kjöller en krönika där hon ifrågsatte Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare. Sprängare hade skarpt kritiserat Förvaltningsrättens dom mot vinterns urvalsjakt och menat att den...

EU gillar Förvaltningsdomstolens dom

2013-05-03 EU

EU gillar Förvaltningsdomstolens dom

EU-kommissionär Janez Potočnik gillade idag gårdagens dom från Förvaltningsdomstolen som ogiltigförklarar urvalsjakten tidigare i vintras. Han säger att svenska Förvaltningsdomstolen tycks ha samma syn på hur vargjakt stämmer överens med habitatdirektivet...

Död ungvarg hittad i Västmanland - skadorna typiska för påkörning

2013-04-23 Västmanland

En död varg hittades på måndagskvällen liggande mitt på vägen mellan Ramnäs och Skinnskatteberg. Vargen hade skador som är typiska för påkörning visade obduktionen vid SVA idag. Det var en varghanne...

Nordulvs Junseleöverklagande avgörs i muntlig förhandling

2013-04-10 Ångermanland

Förvaltningsrätten i Stockholm har beslutat att Nordulvs överklagande av skyddsjaktsbeslutet i Junsele skall avgöras i muntlig förhandling. Det var den 26 februari som Nordulv omedelbart överklagade skyddsjaktsbeslutet och fick inhibition. Sedan...

Lodjur skjutet på långfredagen på skyddsjakt i Jämtland

2013-04-01 Jämtland

Ett lodjur sköts efter snabbt skyddsjaktsbeslut på jourtid på långfredagen i södra Jämtland. Orsaken till skyddsjakten var att 14 döda renar hittats. Det lodjur man sköt var en stor hanne. Hur man...

Lodjur påkört utanför Falun

2012-07-12 Dalarna

Ett lodjur påkördes på onsdagsmorgonen kl 07:25 väster om Falun. Händelsen inträffade på länsväg 908 mellan Valsanområdet och Smedsbo. Lodjuret dödades vid sammanstötningen och har omhändertagits rapporterar polisen.

Dött lodjur hittat i jakttorn i Botkyrka - förundersökning inledd

2012-05-10 Stockholm - Södertörn

Ett dött lodjur hittades på onsdagskvällen i ett jakttorn i Botkyrka kommun. – Det är förbryllande att djuret låg i jakttornet men just nu vet vi varken hur djuret har dött...

Lodjur skjutet i Jokkmokk

2012-05-10 Lappland

Ett lodjur har skjutits på skyddsjakt i Sirges sameby i Jokkmokksområdet. Enligt samebyn finns det 8-10 lodjur i området. SR

Rans sameby söker skyddsjakt på järv

2012-05-17 Lappland

Rans sameby, med åretruntmarker i Sorsele kommun, söker skyddsjakt på järv. Det är inte någon särskild händelse just nu som är orsaken till ansökan utan samebyn skriver: ”Med ett så stort antal...

C:a 12 järvar får skyddsjagas - beslut av Länsstyrelsen

2012-05-07 Lappland

Talma sameby har beviljats skyddsjakt på tre sk järvföryngringar, dvs tre honor med ungar. Eftersom järv normalt får ungefär tre ungar innebär det jakt på c:a 12 järvar, kanske några fler...

18 järvungar dragna ur lyor och skjutna i Norge

2012-05-02 Norge

18 järvungar dragna ur lyor och skjutna i Norge

En järvmor och två ungar drogs ut ur lyan och sköts på uppdrag av Statens Naturoppsyn på tisdagen. Lång radAvlivningen skedde i Elgå renbetesområde i Hedmark, Norge, i höjd med norra...

Fängelse för skoterdödande av järv

2012-04-04 Lappland

John Samuel André Holmner och Jon-Ole Henrik Utsi Kuhmunen från Arjeplog döms till fängelse i 1,5 år för grovt jaktbrott. De båda 31-åriga männen jagade järven en lång sträcka med två...

Två björnar skjutna i "självförsvar" i Jämtland idag

2012-10-27 Jämtland

Två björnar skjöts idag i östra Jämtland inom 20 minuter oberoende av varandra. Båda skall ha skjutits på nära håll under självförsvar skriver polisen på sin hemsida. Det första ärendet inkom...

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

2012-08-08 Dalarna

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

I slutet av förra veckan hittades en shetlandsponny på bete med tre andra hästar i Svärdsjö skadad med bl.a. repor på korset och över låren. Länsstyrelsens besiktningsman Bert Eriksson berättade att stängslet...

Sex får rivna - björn säger länsstyrelsen

2012-07-08 Hälsingland

Två tackor och fyra lamm hittades på lördagsmorgonen rivna utanför Edsbyn. Inget vittne finns, men av allt att döma är det björn som rivit fåren på Mittjasvallen i Norsbo med utsikt...

22 björnar skyddsjagade i Jämtland på en månad

2012-05-30 Jämtland

22 björnar har skjutits på skyddsjakt i Jämtlands län den senaste månaden. Det är mer än dubbelt jämfört med tiidgare år och eftersom det fortfarande finns mycket snö i fjällen tror...

next
prev

Grundlagsskydd enligt utgivningsbevis för databas nr 2012-060.

Utgivare: Jakob Norstedt-Moberg
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.