Logo
Skriv ut denna sida

Dödens triangel - Tre vargar funna döda, tre skall skyddsjagas

I ett område i östra Värmland, strax över gränsen till Västmanland, har tre döda vargar hittats den senaste tiden.

Två av vargarna låg i sjöar, till synes drunknade. Den tredje hade enligt uppgift från polisen ett pejlhalsband när den hittades.

Tjuvjakt?
De tre vargarna har skickats till SVA för obduktion. Hittils har inga bevis för att vargarna dödats illegalt kunnat hittas men alla tre vargkropparna var i dåligt skick och det är därför svårt att säkert säga vad som var dödsorsaken. Inga andra döda vargar har hittats i Sverige i år.

Skyddsjakt
Dessutom har det i veckan beslutats om skyddsjakt på tre vargar i området efter att en kvinna skall ha haft närkontakt med "minst tre vargar" sent på söndag kväll. Händelsen anmäldes i måndags till Länsstyrelsen och redan på tisdagen var skyddsjaktsbeslutet fattat. Detta var ett rekordsnabbt beslut, speciellt med tanke på att händelsen inte är dokumenterad med annat än kvinnans berättelse. Det är också mycket ovanligt att ett skyddsjaktsbeslut gäller så många som tre vargar på en gång.

Kolmården
Man kan gissa att en anledning till det snabba beslutet var att en 30-årig djurparksanställd dödades i varghägnet i Kolmården tidigare på söndagen. Trots att det var fråga om vargar i fångenskap har händelsen utnyttjats av de som inte vill ha frilevande varg i Sverige.

EU: "Allvarlig skada"
EU-kommissionen har tidigare förklarat för svenska regeringen att skyddsjakt på varg kan endast komma i fråga i de fall där en väl identifierad individ vållat allvarlig skada. Så är det inte här; ingen skada alls har vållats och kvinnan är inte ens säker på hur många vargar hon mötte på söndag kväll.

Sex vargar
Med skyddsjakten kan alltså snart sex vargar ha dödats i det begränsade området i sydvästra Bergslagen.

Tips
Vet du något om vad som kan ha hänt de döda vargarna? Kontakta Nordulv på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. .

© Nordulv 2013