Menu

Nordulv - Nordulv - Stadgar

Stödet för varg är starkt i Sverige

SLU - Sveriges Lantbruksuniversitet - gjorde för 2 år sedan en grundlig undersäkning av svenskars inställning till rovdjur.

I landet som helhet var det 71%, alltså mer än två tredjedelar, som tyckte om eller tyckte mycket om att varg finns i Sverige. I varglänen var siffrorna något lägre, runt 60%. Dessutom var ganska många likgiltiga.

Endast 16% ville minska Riksdagens mål för antalet vargar.

Allmänt hade stödet för varg i Sverige ökat på fem år.

Läs undersökningen.

Läs mer ...

Riala har minst fyra vargar

  • Publicerad i Riala

Igår spårades det för fjärde gången denna säsong i Rialareviret. Länsstyrelsen rovdjurshandläggare Andreas Zetterberg konstaterar att det är minst fyra vargar, kanske fem.

Men den gamla tiken saknas fortfarande och det har knappast heller kommit till någon ny tik säger Andreas Zetterberg till NT.

Läs mer ...

Skadad varg i Dalsland

En varg som skadat frambenen har setts vid Kroppefjäll i Dalsland bekräftar Länsstyrelsens besiktningsman.

Den senaste tiden har flera personer uppgett att det synts varg i området. Kroppefjällsreviret sköts bort helt i vargjakten förra vintern men kan nu vara på väg att återetableras.

Mer i TTELA

 

En varg som skadat frambenen har setts vid Kroppefjäll i Dalsland bekräftar Länsstyrelsens besiktningsman.

Den senaste tiden har flera personer uppgett att det synts varg i området. Kroppefjällsreviret sköts bort helt i vargjakten förra vintern men kan nu vara på väg att återetableras.
Läs mer ...

EU-kommissionens roll - tillvarata unionens gemensamma intressen

  • Publicerad i EU

Det har kommit en del kritik de senaste dagarna mot att EU-kommissionen ifrågasatt och även tydligt tagit ställning mot den svenska linjen i vargfrågan (här). Bl.a. säger Svenska Kennelklubbens ordförande i Jakt&Jägare att man har samma uppfattning som Svenska Rovdjursföreningen som han menar vara en extremistorganisation (sic!).

Nu har också Gunilla Grönvall, Naturdemokraterna, uttalat sig i saken. Naturdemokraterna aspirerar på mandat i riksdagen vid kommande val och Grönvall ligger också bakom kampanjer mot varg i Roslagen och Rialareviret, samt även varg över huvud taget i Sverige.

Till Jaktjournalen säger hon att hon tänker JO-anmäla EU-kommissionen:

– Jag tyckte texten tydligt tog ställning i vargfrågan. Något som jag anser vara olämplig. EU-kommissionen ska vara opartisk.

Detta visar att Grönvall helt missat EU-kommissionens uppdrag. Den skall tillvarata unionens gemensamma intressen, föreslå nya lagar, se till att de verkställs samt agera som EU-fördragens försvarare.

Det är EU-kommissionens uppgift att se till att Sverige inte tar sig för stora friheter utan följer de gemensamma lagar och regler vi har i EU, t.ex. att överenskommelser om vargjakt följs. Den skall absolut inte vara opartisk. Det borde Grönvall känna till.

Sveriges natur är en gemensam angelägenhet för oss alla, oavsett var vi bor i EU. Där är EU:s linje helt klar.

Läs mer ...

Oklart vilken Idrevarg som skjutits - trots EU-krav

Det är fortfarande oklart vilken varg som egentligen sköts vid skyddjakten i Idre i förrgår.

Efter jakten i torsdags eftermiddag sade Ole Opseth, distriktsansvarig för länsstyrelsen i norra Dalarna, till DT:

– Vi vet i nuläget inte med säkerhet vilken varg det handlar om, men det mesta talar för att det är en av de vargar som inte bedöms som genetiskt värdefulla.

EU-kommissionen har flera gånger markerat att bara individer som orsakat allvarlig skada får skjutas - ett villkor som alltså inte var uppfyllt vid denna skyddsjakt.

 

Läs mer ...

Nordulv överklagar Skultuna och två andra skyddsjaktsbeslut

Nordulv har de senaste dagarna överklagat flera skyddsjaktsbeslut.

Det gäller bl.a. vargen i Jangenreviret utanför Torsby i Värmland och vargparet i Skultunareviret i Västmanland samt den redan verkställda skyddsjakten i norra Dalarna (Särna/Idre).

I alla tre fallen hänvisar Nordulv till att alla EU-medborgare bör räknas som sakägare i det att den svenska naturen angår oss alla, oberoende av nationalitet.

Skyddjakten i Skultunareviret har överklagats tidigare av Nordulv men då avvisats. Nu åberopas nya skäl.

Läs mer ...

Varför gillar inte EU Sveriges vargpolitik?

  • Publicerad i EU

Det har varit många uttalanden från EU-kommissionär Janez Potocnik på sista tiden, många krav från EU-kommissionen på hur Sverige skall sköta sin rovdjurspolitik. Vad är det då egentligen som gör att svensk landsbygd angår EU? Varför tycker EU-kommissionen det är så viktigt att försvara Art- och Habitatdirektivet?

- I botten ligger en filosofisk fråga. Vad är det som säger att folk som råkar bo i närheten av var ett visst djur uppehåller sig skall ha rätten att döda detta djur? Naturen och djuren är allas och ingens egendom. Den som dödar en varg har ihjäl ett djur som tillhör och är en angelägenhet för hela svenska folket såväl som Europas folk.

Sverige har en stark profil inom djurskydd. Men på samma sätt som vi i Sverige menar att det inte bara är en bondes ensak om han plågar sina kor är det alla EU-medborgares skydlighet att värna om de vilda djuren.

Därför är det viktigt att följa upp skyddsjaktens tillämpning i praktiken.

Vi vet att EU-kommissionen är helt beroende av allmänhetens ögon och öron för att kunna upprätthålla lagen och säkra vargens överlevnad.  Vet du något? Kontakta Nordulv så kan vi förmedla det vidare.

Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs mer ...
Prenumerera på denna RSS-feed

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den här hemsidan, som har nått sitt "Bäst-före-datum". I avvaktan på en ny hemsida, hittar du oss på https://www.facebook.com/nordulv/. Där kan du läsa om aktuella aktiviteter m.m. Och du -- du har väl inte glömt bort at...

Ett stort TACK till er alla!

2016-12-20 Allmänt

Ett stort TACK till er alla!

Nordulv har under årens lopp framgångrikt kunnat slå vakt om den svenska vargstammen, bland annat genom att överklaga beslut om skydds- och licensjakt som olika länsstyrelser – och tidigare Naturvårdsverket – har fattat. Visst har vi drabbats av motgångar ibland, men vi känner ändå att vi har ett st...

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den...

Debattartikel

2019-08-02 Nordulv

Debattartikel

Foto: Pontus Lundahl/TT Debattartikel signerad Styrelsen i Nordulv: "Det är i och för sig bra att Naturvårdsverket bestämt...

Nordulv överklagar skyddsjakt på Södertörnsvargen

2017-12-07 Nordulv

Nordulv har nu överklagat jakten på Södertörnsvargen. Vi får hoppas att de stoppar jakten direkt...

Årsmöte 2017

2017-05-08 Nordulv

Inbjudan till Nordulvs årsmöte 2017 har blivit skickad till medlemmarna. Den medlem som inte fått...

  1. Varg
  2. Lodjur
  3. Järv
  4. Björn
  5. Övrigt

EU-kommissionen inleder överträdelseförfarande mot Sverige

2014-08-14 EU

Enligt uppgift till Nordulv har EU-kommissionen inlett ett överträdelseförfarande mot Sverige till följd av ändringen i jaktförordningen som innebär att länsstyrelsernas beslut om skyddsjakt inte längre kan överklagas till domstol. Ett överträdelseförfarande...

Nordulv går vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen för rätten att överklaga skyddsjaktsbeslut

2014-04-25 Allmänt

Nordulv överklagade i vintras Naturvårdsverkets beslut att delegera rätten att fatta skyddsjaktsbeslut för rovdjur till länsstyrelserna. En delegering skulle innebära att miljöorganisationerna tappade sin rätt att driva skyddsjaktsmål till domstol,...

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

2014-03-14 Ångermanland

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

Junselevargen har blivit känd som Susi inte bara i Sverige utan bland många tusen vargvänner i alla världsdelar. Men hur gick det egentligen till när Nordulv gav henne sitt namn? Första...

Inhibitionen av skyddsjakten i Junsele ligger fast

2014-02-18 Ångermanland

Naturvårdsverket fick inte gehör för sin överklagan av inhibitionsbeslutet i skyddsjakten på vargparet i Junsele. Kammarrätten meddelade nyss sin dom. Det blev inget prövningstillstånd utan förvaltningsrättens inhibitionsbeslut står fast.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Rovdjuren är inte huvudorsak till norska renförluster

2013-06-29 Forskning

Alltför många renar på bete, dålig kondition på djuren och ogynnsamt väder är de viktigaste orsakerna till rennäringens förluster i Norge. Rovdjur kan bara beskyllas för en mindre del av...

Lodjur skjutet på långfredagen på skyddsjakt i Jämtland

2013-04-01 Jämtland

Ett lodjur sköts efter snabbt skyddsjaktsbeslut på jourtid på långfredagen i södra Jämtland. Orsaken till skyddsjakten var att 14 döda renar hittats. Det lodjur man sköt var en stor hanne. Hur man...

Lodjur påkört utanför Falun

2012-07-12 Dalarna

Ett lodjur påkördes på onsdagsmorgonen kl 07:25 väster om Falun. Händelsen inträffade på länsväg 908 mellan Valsanområdet och Smedsbo. Lodjuret dödades vid sammanstötningen och har omhändertagits rapporterar polisen.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Fyra lyor med hona och ungar förstörda under vårens järvjakt i Norge

2013-06-10 Norge

105 järvar har dödats på laglig väg i Norge sedan förra betessäsongen. Bl.a. har man vid fyra lyor dragit ut hona och ungar och dödat dem. Ytterligare åtta lyor har man...

Rans sameby söker skyddsjakt på järv

2012-05-17 Lappland

Rans sameby, med åretruntmarker i Sorsele kommun, söker skyddsjakt på järv. Det är inte någon särskild händelse just nu som är orsaken till ansökan utan samebyn skriver: ”Med ett så stort antal...

C:a 12 järvar får skyddsjagas - beslut av Länsstyrelsen

2012-05-07 Lappland

Talma sameby har beviljats skyddsjakt på tre sk järvföryngringar, dvs tre honor med ungar. Eftersom järv normalt får ungefär tre ungar innebär det jakt på c:a 12 järvar, kanske några fler...

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Två björnar skjutna i "självförsvar" i Jämtland idag

2012-10-27 Jämtland

Två björnar skjöts idag i östra Jämtland inom 20 minuter oberoende av varandra. Båda skall ha skjutits på nära håll under självförsvar skriver polisen på sin hemsida. Det första ärendet inkom...

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

2012-08-08 Dalarna

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

I slutet av förra veckan hittades en shetlandsponny på bete med tre andra hästar i Svärdsjö skadad med bl.a. repor på korset och över låren. Länsstyrelsens besiktningsman Bert Eriksson berättade att stängslet...

Sex får rivna - björn säger länsstyrelsen

2012-07-08 Hälsingland

Två tackor och fyra lamm hittades på lördagsmorgonen rivna utanför Edsbyn. Inget vittne finns, men av allt att döma är det björn som rivit fåren på Mittjasvallen i Norsbo med utsikt...

Örnen ännu inte skjuten - den norska skyddsjakten fortsätter

2013-06-15 Norge

Skyddsjakten på en ung kungsörn (hanne) i Nordre Land, Oppland, fortsätter. Satens Naturoppsyn bekräftar att örnen tagit 24 lamm men fårägare i området saknar ytterligare 30 lamm. Det är första gången det...

next
prev

Grundlagsskydd enligt utgivningsbevis för databas nr 2012-060. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.