Menu

Nordulv - Nordulv - Stadgar

Vargtik skjuten i fårhage i Hälsingland

En vargtik sköts av en fårägare strax söder om Alfta i Hälsingland i morse.

Säger han försökte skrämma
Fårägaren berättar att han upptäckte vargen när han skulle mata sina djur. Den släpade då på en fårkropp. Fårägaren säger att han började ropa och skrika och gå mot vargen men när det var resultatlöst gick han in och hämtade geväret. Han ville inte att fler får skulle tas.

Ett år gammal
Vargtiken bedöms vara c:a ett år gammal.

3-4 dagar gammalt
Tre döda får hittades först i hagen. Sedan hittades ytterligare ett som troligen varit dött i 3-4 dagar säger Sven Lind, jaktbrottshandläggare vid polisen, till SVT Gävleborg. Fårhagen låg bara några tiotal meter från huset. Totalt har fem döda får hittats.

Behåller vapnet
Fårägaren får tillsvidare behålla sitt vapen eftersom han pga teknisk bevisning inte är misstänkt för något brott rapporterar SvJ.

Miljöåklagaren
Ärendet har lämnats över till miljöåklagaren i Östersund för beslut.

Hela Hälsingland

Läs mer ...

Nordulv fördömer Idrejakten

Nordulv fördömer den motbjudande jakten på tre vargar i Idre nya sameby där ledartiken samtidigt förlorade fem fullgångna valpar.

Ingen skada
Jakten utfördes i förebyggande syfte, vilket är olagligt enl. EU:s habitatdirektiv. Vargarna hade inte orsakat någon skada och det fanns inga tecken på att de heller skulle komma att orsaka någon skada.

Tiken bar GPS-halsband
Nordulv riktar också stark kritik till att den statsstödda forskningen bredvilligt lämnar ut positioner på sändarförsedda vargar och därmed bidrar till jakt på en rödlistad art som är mycket långt ifrån gynnsam bevarandestatus. Varje dödad varg innebär att den genetiska basen försämras ytterligare.

Mer om jakten

Läs mer ...

Idretiken bar på fem valpar - hade hittils bara ätit älg

I torsdags sköts tre vargar på skyddsjakt i norra Dalarna. Två hannar samt en tik som var högdräktig med fem valpar.

– De här vargarna har ätit älg hittills. Det är inte säkert att de skulle ge sig på renarna, men nu bedömde vi det som sannolikt och då sa vi ja till skyddsjakt säger Henrik Thurfjell, Länsstyrelsen, till Jakt & Jägare.

Så här i efterhand kan man konstatera att jakten inte följer EU-kommissionens intentioner att skyddsjakt inte skall ske i förebyggande syfte. Det är snarare så att jakten är en del av skapandet av den buffertzon som önskats av bl.a. politiker i Älvdalen.

Läs mer ...

Nordulvkurs i eftersök 21-22 april

Under två dagar har sex förare och sju hundar tränats i grunderna för eftersök av vilt vid en kurs hållen av Nordulv.

Två erfarna kursledare och jägare försåg ekipagen med teori och praktik. Spår av älg, rådjur och vildsvin lades i olika längder anpassade efter hundens utbildningsnivå. Kursen kommer att följas upp med flera tillfällen.

En anledning till kurserna är för att i framtiden kunna tillhandahålla Polisen med eftersöksekipage vid trafikskadat vilt.

Läs mer ...

Idre får ingen buffertzon, men i praktiken finns den redan

Det blir ingen buffertzon mot varg kring Idre Nya Sameby skriver Jaktjournalen. Det var kommunalråden i Älvdalens kommun Kjell Tenn, C, och Nils-Åke Norman, M, som kommit med förslaget.

Tanken med buffertzonen var att renarna skulle kunna skyddas mot angrepp av varg. Zonen skulle vara cirka tio mil bred.

I praktiken finns redan en sorts buffertzon. Senast i torsdags sköts tre vargar varav en högdräktig tik på skyddsjakt i området i förebyggande syfte utan att större skada vållats.

Läs mer ...

A heavily pregnant female wolf was shot yesterday by the Government

About to deliver
The female wolf shot yesterday in the northern part of Dalecarlia province of Sweden was heavliy pregnant, just about to deliver puppies, according to information from the County Board which executed the protective hunt.

10 or 11 wolves killed
Except for the female wolf, two male wolves were also shot at the same time. This means that the Governmental allowence for hunt of three wolves resulted in shooting of about 10 or 11 wolves, including the puppies about to be delivered.

Had not caused problems
The wolves of the area had not yet caused any problems; they were killed to prevent future damage. This is not allowed according to statements from the EU commisionary Janez Potocnik:

 

- I am reassured that the new measures only concern lethal control of problem-causing wolves; no licensed hunt will take place in 2012

Läs mer ...

Tiken i Idre var högdräktig - sköts igår

Tiken som sköts igår eftermiddag i Idre var en tvåårig, högdräktig tik, precis färdig att valpa meddelar Länsstyrelsen. Dessutom sköts hennes hanne och hans bror. Upp till 11 vargar dödades på en och samma gång på ett tillstånd för tre.

Läs mer ...

Tre vargar i Älvdalen skjutna

De tre vargarna som skyddsjagats i Älvdalen sedan måndag kväll sköts på torsdagseftermiddagen rapporterar Länsstyrelsen.

 

Vid jakten användes helikopter, vilket är tillåtet enligt jaktförordningen när det gäller skyddsjakt. Den fällda tiken var sändarförsedd och vägde 43 kilo, medan hannarna vägde 41 och 42 kilo.

2012-04-16 Beslut skyddsjakt Älvdalen

Läs mer ...

Sametinget missade rovdjursutredningen

Sametinget missade att i tid lämna sitt bidrag till Rovdjursutredningen som presenterades i förra veckan. Därför finns inte Sametingets åsikter med, trots att man arbetat ett och ett halvt år med ett förslag.

- När de lämar in förslaget när utredningen redan är klar kan jag inte ta det i beaktande säger Lars-Erik Liljelund, ansvarig för utredningen till SR SR Ođđasat.

Läs mer ...

Vill du representera på möten?

Vill du vara med och representera oss och vargen på möten? Anmäl ditt intresse till oss så kan vi samordna.

Kan du inte komma själv kan du se till att någon annan kan åka istället!

Märk din inbetalning med "vargmöte", PG 14 12 20-4

Läs mer ...
Prenumerera på denna RSS-feed

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den här hemsidan, som har nått sitt "Bäst-före-datum". I avvaktan på en ny hemsida, hittar du oss på https://www.facebook.com/nordulv/. Där kan du läsa om aktuella aktiviteter m.m. Och du -- du har väl inte glömt bort at...

Ett stort TACK till er alla!

2016-12-20 Allmänt

Ett stort TACK till er alla!

Nordulv har under årens lopp framgångrikt kunnat slå vakt om den svenska vargstammen, bland annat genom att överklaga beslut om skydds- och licensjakt som olika länsstyrelser – och tidigare Naturvårdsverket – har fattat. Visst har vi drabbats av motgångar ibland, men vi känner ändå att vi har ett st...

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den...

Debattartikel

2019-08-02 Nordulv

Debattartikel

Foto: Pontus Lundahl/TT Debattartikel signerad Styrelsen i Nordulv: "Det är i och för sig bra att Naturvårdsverket bestämt...

Nordulv överklagar skyddsjakt på Södertörnsvargen

2017-12-07 Nordulv

Nordulv har nu överklagat jakten på Södertörnsvargen. Vi får hoppas att de stoppar jakten direkt...

Årsmöte 2017

2017-05-08 Nordulv

Inbjudan till Nordulvs årsmöte 2017 har blivit skickad till medlemmarna. Den medlem som inte fått...

  1. Varg
  2. Lodjur
  3. Järv
  4. Björn
  5. Övrigt

EU-kommissionen inleder överträdelseförfarande mot Sverige

2014-08-14 EU

Enligt uppgift till Nordulv har EU-kommissionen inlett ett överträdelseförfarande mot Sverige till följd av ändringen i jaktförordningen som innebär att länsstyrelsernas beslut om skyddsjakt inte längre kan överklagas till domstol. Ett överträdelseförfarande...

Nordulv går vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen för rätten att överklaga skyddsjaktsbeslut

2014-04-25 Allmänt

Nordulv överklagade i vintras Naturvårdsverkets beslut att delegera rätten att fatta skyddsjaktsbeslut för rovdjur till länsstyrelserna. En delegering skulle innebära att miljöorganisationerna tappade sin rätt att driva skyddsjaktsmål till domstol,...

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

2014-03-14 Ångermanland

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

Junselevargen har blivit känd som Susi inte bara i Sverige utan bland många tusen vargvänner i alla världsdelar. Men hur gick det egentligen till när Nordulv gav henne sitt namn? Första...

Inhibitionen av skyddsjakten i Junsele ligger fast

2014-02-18 Ångermanland

Naturvårdsverket fick inte gehör för sin överklagan av inhibitionsbeslutet i skyddsjakten på vargparet i Junsele. Kammarrätten meddelade nyss sin dom. Det blev inget prövningstillstånd utan förvaltningsrättens inhibitionsbeslut står fast.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Rovdjuren är inte huvudorsak till norska renförluster

2013-06-29 Forskning

Alltför många renar på bete, dålig kondition på djuren och ogynnsamt väder är de viktigaste orsakerna till rennäringens förluster i Norge. Rovdjur kan bara beskyllas för en mindre del av...

Lodjur skjutet på långfredagen på skyddsjakt i Jämtland

2013-04-01 Jämtland

Ett lodjur sköts efter snabbt skyddsjaktsbeslut på jourtid på långfredagen i södra Jämtland. Orsaken till skyddsjakten var att 14 döda renar hittats. Det lodjur man sköt var en stor hanne. Hur man...

Lodjur påkört utanför Falun

2012-07-12 Dalarna

Ett lodjur påkördes på onsdagsmorgonen kl 07:25 väster om Falun. Händelsen inträffade på länsväg 908 mellan Valsanområdet och Smedsbo. Lodjuret dödades vid sammanstötningen och har omhändertagits rapporterar polisen.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Fyra lyor med hona och ungar förstörda under vårens järvjakt i Norge

2013-06-10 Norge

105 järvar har dödats på laglig väg i Norge sedan förra betessäsongen. Bl.a. har man vid fyra lyor dragit ut hona och ungar och dödat dem. Ytterligare åtta lyor har man...

Rans sameby söker skyddsjakt på järv

2012-05-17 Lappland

Rans sameby, med åretruntmarker i Sorsele kommun, söker skyddsjakt på järv. Det är inte någon särskild händelse just nu som är orsaken till ansökan utan samebyn skriver: ”Med ett så stort antal...

C:a 12 järvar får skyddsjagas - beslut av Länsstyrelsen

2012-05-07 Lappland

Talma sameby har beviljats skyddsjakt på tre sk järvföryngringar, dvs tre honor med ungar. Eftersom järv normalt får ungefär tre ungar innebär det jakt på c:a 12 järvar, kanske några fler...

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Två björnar skjutna i "självförsvar" i Jämtland idag

2012-10-27 Jämtland

Två björnar skjöts idag i östra Jämtland inom 20 minuter oberoende av varandra. Båda skall ha skjutits på nära håll under självförsvar skriver polisen på sin hemsida. Det första ärendet inkom...

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

2012-08-08 Dalarna

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

I slutet av förra veckan hittades en shetlandsponny på bete med tre andra hästar i Svärdsjö skadad med bl.a. repor på korset och över låren. Länsstyrelsens besiktningsman Bert Eriksson berättade att stängslet...

Sex får rivna - björn säger länsstyrelsen

2012-07-08 Hälsingland

Två tackor och fyra lamm hittades på lördagsmorgonen rivna utanför Edsbyn. Inget vittne finns, men av allt att döma är det björn som rivit fåren på Mittjasvallen i Norsbo med utsikt...

Örnen ännu inte skjuten - den norska skyddsjakten fortsätter

2013-06-15 Norge

Skyddsjakten på en ung kungsörn (hanne) i Nordre Land, Oppland, fortsätter. Satens Naturoppsyn bekräftar att örnen tagit 24 lamm men fårägare i området saknar ytterligare 30 lamm. Det är första gången det...

next
prev

Grundlagsskydd enligt utgivningsbevis för databas nr 2012-060. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.