Menu

Nordulv - Nordulv - Stadgar

Skyddsjakt avslås i Frövi-Fellingsbro

Det blir ingen skyddsjakt i Frövi-Fellingsbroområdet norr om Örebro. Två skyddsjaktsansökningar har avslagits rapporterar SVT Tvärsnytt. Beslut fattades redan för två veckor sedan men kom till allmänhetens kännedom först nu.

Den ena ansökan, på en varg, motiveras av jaktvårdskretsen med att vargar ofta söker sig till gårdar och angriper hundar och får.

Den andra ansökan, på två vargar, motiverar Friherre Carl-Gustaf Åkerhielm med att den kommersiella jakt han byggt upp hotas.

2012-03-30 beslut avslag skyddsjakt Medinge

2012-03-30 beslut avslag skyddsjakt Fellingsbro

Läs mer ...

Rovdjursutredningen - vinklad från första sidan?

Rovdjursutredningen presenterades i förra veckan. Den tryckta bokens framsida visar fyra tecknade rovdjur; lo, järv, björn och varg.

Jägare
Illustrationen har gjorts av My Hansson från Ljusdal, jägare och konstnär med bl.a. serien Gorgeous Nature. Klicka på länken till Facebookgalleriet och se tavlorna, tex den tredje, vargen och barnet. Hon skriver där

-...tanken är att visa en realistisk bild av tänkbara konsekvenser av återinförandet av varg i Sverige.

Läs gärna kommentarerna till denna bild. Tavlorna har fått mycket beröm bland de som arbetar mot varg i Sverige bl.a. i grupper på Facebook.Jägareförbundet - Bli medlem du också!

Massakrerad hund
En av tavlorna i serien illustrerade Jägareförbundet Gävleborgs medlemsvärvningsannons i vintras. Den visar en massakrerad hund i käften på en varg.

Förtjänsttecken
My Hansson tilldelades dessutom länsförbundets förtjänsttecken vid årsstämman nyligen.

Undran
Man kan undra hur det kommer sig att en person med så starka bindningar till nollvisionärerna, de som vill ha bort vargen, har fått förtroendet att illustrera den statliga Rovdjursutredningens slutbetänkande.

Läs mer ...

Inspector of wolf damages may be disqualified

The County Board's inspector of damages caused by wolves in the Skultuna area, Lars Björk, is also employed by the Hunters Association according to the leading Swedish newspaper Dagens Nyheter.

Thus, he has dual loyality since he has been involved in the application for protective hunt made by the Hunters Association last January (Jakt & Jägare) and at the same time makes the inspections on which the County Board bases its decisions.

- I can understand that it begs the question, and we'll look at this again now that it has come up, says Ingemar Skogö, Governor of the County of Västmanland, who admits that there could be a matter of disqualification.

Läs mer ...

Dubbla roller i Västmanland

Lars Björk är både besiktningsman för Länsstyrelsen i Västmanland och jaktvårdskonsulent hos Svenska Jägareförbundet skriver DN idag.

Han besiktigar de skador som varg har vållat i Skultunareviret samtidigt som han uttalar sig för Jägarförbundet om att söka skyddsjakt på varg (J&J).

Landshövding Ingemar Skogö säger till DN:
– Jag kan ju förstå att man väcker frågan, och vi ska titta på detta igen nu när det kommit upp, säger Ingemar Skogö som medger att det skulle kunna vara fråga om delikatessjäv.

Läs mer ...

Avslag på skyddsjakt i Överkalix även denna gång

Ängeså sameby fick i början av februari avslag på sin ansökan om skyddsjakt på en varg i Överkalixområdet från slutet av november.

Vargobservationer skall enligt uppgift ha börjat komma in från området vid midsommar. Ola Rokka, samebyns rovdjurssamordnare, sade vid nyår till Norrbottenskuriren

- I och med att den varit här så pass länge så tror i alla fall jag att risken för att den har blivit stationär är väldigt stor. Det finns inte plats för varg här, det går helt enkelt inte ihop.

Naturvårdsverket nämner emellertid inte de tidigare observationerna i sitt beslut, vilket tyder på att de varit mycket osäkra. De enda verifierade vargspåren är från 28-29 november och inte heller därefter har något tecken på varg förekommit. En vargdödad ren har hittats.

DNA-prov togs men det gick enligt beslutet inte ens att konstatera att provet kom från rätt art, dvs varg/hund. Eftersom det dessutom inte finns några senare observationer från området så valde Naturvårdsverket att 3 februari avslå ansökan.

Även i juli 2009 avslog Naturvårdsverket en skyddsjaktsansökan från samebyn. Då hävdade man också att en varg blivit stationär i området något som Naturvårdsverket inte kunde se tecken på.

I beslutet om avslag uppmanades samebyn att skrämma vargen bort från känsliga områden, samt att dokumentera detta.

 

2012-02-03 Avslag skyddsjakt Ängeså sameby

2009-07-09 Avslag skyddsjakt Ängeså sameby

Läs mer ...

Boxern Roddan attackerade vargar

I flera tidningsartiklar har man idag kunnat läsa om hur boxern Roddan jagats av älgkalvar ut i skogen och därefter hittats halvt uppäten av vargar. Det har kallats vargattack och Roddan framställs som en stackars hund som bara råkat ut för vargarnas ondska.

I själva verket råder det man kallar koppeltvång denna årstid. Det är inte ett fullständigt tvång, men det innebär att hundar måste stå under lydnad som om den vore kopplad. Den skall alltså på inga villkor avlägsna sig från människan, koppel eller ej.

Så skedde i detta fall. Aftonbladet skriver att Roddan blev plötsligt skrämd av två älgkalvar och sprang till skogs.

Vad händer då när en hund kommer lös i ett vargrevir vid denna tid på året? Vargarna ser den naturligtvis som en inkräktare samtidigt som inte hunden förstår situationen den hamnat i. Ännu värre blir det om det finns en nyfödd vargvalpskull i närheten. Ur den situationen skulle varje hund ha svårt att klara sig helskinnad.

I ett vargrevir är det hunden som är inkräktare. Det är den som blivit frisläppt på vargarnas område och det är den som därför angriper vargarna. Vargar måste ha all rätt att försvara sig och sin familjegrupp i reviret. Det är hunden som attackerat vargarna.

Vi vet att Roddan inte klarade sig levande ur situationen men hur det gick för vargarna?

Mer om hundar som dödats i Skultuna mm

Läs mer ...

LRF vill skydda får från hundattacker

Hund angriper ganska ofta får och annan tamboskap. Här är några exempel:

Vid flera tillfällen har varg fått skulden för angrepp på tamboskap när det senare visat sig vara hund. Svenska Rovdjursföreningen skrev en rapport om detta 2006 (här).

Detta problem med hundar som anfaller tamboskap är ett prolem som förbisetts anser LRF Västerbotten som nu kommer att driva frågan till riksplanet.

Två förslag till lösning är obligatoriska jaktguider och kurser för hundägare.

P4 Västerbotten

Läs mer ...

Skyddsjakten slut i Skultuna, då dödas åter en hund

På långfredagen dödades Jan-Erik Michelsens boxer Roddan av varg mellan Ramnäs och Seglingsberg tre mil norr om Västerås i Skultuna-Västerfärneboreviret, rapporterar Svensk Jakt  och Aftonbladet.
Det var den första incidenten mellan varg och tamdjur sedan 3 januari.

Skyddsjakten i Skultunareviret i vinter motiverades bl.a. av att ett par hundar varit inblandade i vargintermezzon under sommaren och hösten. Jakten inleddes i mitten av januari och under de 2,5 månader som den pågick skedde inga skador över huvud taget på får, hundar eller andra tamdjur.

Nu är skyddsjakten avslutad och de sökande, som helst hade velat se hela reviret utplånat, är nog inte helt nöjda med att resultatet blev en dödad fjolårsvalp och en tik.

Så går det sen också bara en vecka innan en hund dödas av varg. Nog kan man tycka det är märkligt.

 

Skador, beslut och verkställd skyddsjakt

2011-07-24 Hund (Pumi) dödas på gårdsplan Sörhörende
2011-08-09 Jämthund dödas under grävlingsjakt Västerfärnebo
2011-10-01 Fyra frigående får dödas Salbohed
2011-10-03 15 får/lamm dödades 7 skadades Rörbo gård
2011-10-13 2011-10-13 Avslag skyddsjakt hela gruppen Lst
2011-12-30 Border Collie skadad slagsmål Gullarsbo
2012-01-03 Gråhund dödad älgjakt Sörhörende
2012-01-16 2012-01-16 Beslut skyddsjakt, företrädesvis föräldraparet  Lst
2012-02-28 2012-02-28 Beslut förlängning av skyddsjakt  Lst
2012-03-24 Fjolårsvalp skjuts  Lst
2012-03-27 Tik skjuts  Lst
2012-04-06 Boxer dödad sedan den rastats i skogen Ramnäs/Seglingsberg

Läs mer ...

Sista lodjuret skjutet i Västerbotten

Det sista lodjuret på Västerbottens tilldelning av licensjakten sköts kvart över tre på skärtorsdagen utanför Åsele. Redan tidigare var jakten avlyst i kustlandet där två lodjur skjutits. I inlandet var tilldelningen 18 lodjur.

Läs mer ...
Prenumerera på denna RSS-feed

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den här hemsidan, som har nått sitt "Bäst-före-datum". I avvaktan på en ny hemsida, hittar du oss på https://www.facebook.com/nordulv/. Där kan du läsa om aktuella aktiviteter m.m. Och du -- du har väl inte glömt bort at...

Ett stort TACK till er alla!

2016-12-20 Allmänt

Ett stort TACK till er alla!

Nordulv har under årens lopp framgångrikt kunnat slå vakt om den svenska vargstammen, bland annat genom att överklaga beslut om skydds- och licensjakt som olika länsstyrelser – och tidigare Naturvårdsverket – har fattat. Visst har vi drabbats av motgångar ibland, men vi känner ändå att vi har ett st...

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den...

Debattartikel

2019-08-02 Nordulv

Debattartikel

Foto: Pontus Lundahl/TT Debattartikel signerad Styrelsen i Nordulv: "Det är i och för sig bra att Naturvårdsverket bestämt...

Nordulv överklagar skyddsjakt på Södertörnsvargen

2017-12-07 Nordulv

Nordulv har nu överklagat jakten på Södertörnsvargen. Vi får hoppas att de stoppar jakten direkt...

Årsmöte 2017

2017-05-08 Nordulv

Inbjudan till Nordulvs årsmöte 2017 har blivit skickad till medlemmarna. Den medlem som inte fått...

  1. Varg
  2. Lodjur
  3. Järv
  4. Björn
  5. Övrigt

EU-kommissionen inleder överträdelseförfarande mot Sverige

2014-08-14 EU

Enligt uppgift till Nordulv har EU-kommissionen inlett ett överträdelseförfarande mot Sverige till följd av ändringen i jaktförordningen som innebär att länsstyrelsernas beslut om skyddsjakt inte längre kan överklagas till domstol. Ett överträdelseförfarande...

Nordulv går vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen för rätten att överklaga skyddsjaktsbeslut

2014-04-25 Allmänt

Nordulv överklagade i vintras Naturvårdsverkets beslut att delegera rätten att fatta skyddsjaktsbeslut för rovdjur till länsstyrelserna. En delegering skulle innebära att miljöorganisationerna tappade sin rätt att driva skyddsjaktsmål till domstol,...

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

2014-03-14 Ångermanland

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

Junselevargen har blivit känd som Susi inte bara i Sverige utan bland många tusen vargvänner i alla världsdelar. Men hur gick det egentligen till när Nordulv gav henne sitt namn? Första...

Inhibitionen av skyddsjakten i Junsele ligger fast

2014-02-18 Ångermanland

Naturvårdsverket fick inte gehör för sin överklagan av inhibitionsbeslutet i skyddsjakten på vargparet i Junsele. Kammarrätten meddelade nyss sin dom. Det blev inget prövningstillstånd utan förvaltningsrättens inhibitionsbeslut står fast.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Rovdjuren är inte huvudorsak till norska renförluster

2013-06-29 Forskning

Alltför många renar på bete, dålig kondition på djuren och ogynnsamt väder är de viktigaste orsakerna till rennäringens förluster i Norge. Rovdjur kan bara beskyllas för en mindre del av...

Lodjur skjutet på långfredagen på skyddsjakt i Jämtland

2013-04-01 Jämtland

Ett lodjur sköts efter snabbt skyddsjaktsbeslut på jourtid på långfredagen i södra Jämtland. Orsaken till skyddsjakten var att 14 döda renar hittats. Det lodjur man sköt var en stor hanne. Hur man...

Lodjur påkört utanför Falun

2012-07-12 Dalarna

Ett lodjur påkördes på onsdagsmorgonen kl 07:25 väster om Falun. Händelsen inträffade på länsväg 908 mellan Valsanområdet och Smedsbo. Lodjuret dödades vid sammanstötningen och har omhändertagits rapporterar polisen.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Fyra lyor med hona och ungar förstörda under vårens järvjakt i Norge

2013-06-10 Norge

105 järvar har dödats på laglig väg i Norge sedan förra betessäsongen. Bl.a. har man vid fyra lyor dragit ut hona och ungar och dödat dem. Ytterligare åtta lyor har man...

Rans sameby söker skyddsjakt på järv

2012-05-17 Lappland

Rans sameby, med åretruntmarker i Sorsele kommun, söker skyddsjakt på järv. Det är inte någon särskild händelse just nu som är orsaken till ansökan utan samebyn skriver: ”Med ett så stort antal...

C:a 12 järvar får skyddsjagas - beslut av Länsstyrelsen

2012-05-07 Lappland

Talma sameby har beviljats skyddsjakt på tre sk järvföryngringar, dvs tre honor med ungar. Eftersom järv normalt får ungefär tre ungar innebär det jakt på c:a 12 järvar, kanske några fler...

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Två björnar skjutna i "självförsvar" i Jämtland idag

2012-10-27 Jämtland

Två björnar skjöts idag i östra Jämtland inom 20 minuter oberoende av varandra. Båda skall ha skjutits på nära håll under självförsvar skriver polisen på sin hemsida. Det första ärendet inkom...

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

2012-08-08 Dalarna

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

I slutet av förra veckan hittades en shetlandsponny på bete med tre andra hästar i Svärdsjö skadad med bl.a. repor på korset och över låren. Länsstyrelsens besiktningsman Bert Eriksson berättade att stängslet...

Sex får rivna - björn säger länsstyrelsen

2012-07-08 Hälsingland

Två tackor och fyra lamm hittades på lördagsmorgonen rivna utanför Edsbyn. Inget vittne finns, men av allt att döma är det björn som rivit fåren på Mittjasvallen i Norsbo med utsikt...

Örnen ännu inte skjuten - den norska skyddsjakten fortsätter

2013-06-15 Norge

Skyddsjakten på en ung kungsörn (hanne) i Nordre Land, Oppland, fortsätter. Satens Naturoppsyn bekräftar att örnen tagit 24 lamm men fårägare i området saknar ytterligare 30 lamm. Det är första gången det...

next
prev

Grundlagsskydd enligt utgivningsbevis för databas nr 2012-060. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.