Menu

Nordulv - Nordulv - Stadgar

Var det en varg i Tingsryd?

Vad som kan ha varit en varg har siktats i Fagrasjö mellan Tingsryd och Emmaboda i södra Småland.

Det var Britt Malmheden och hennes man som såg djuret för andra gången på tre veckor vid sitt sommarhus.

– Vi såg den båda två och det gick inte att ta miste på att det var en varg, säger hon till SMP och fortsätter

- En schäfer ser inte ut så och det fanns inget att ta fel på. Både jag och min man är hundvana och man ser på bakbenen att det är en kusin till våra hundar,

Läs mer ...

Lodjur påkört utanför Falun

Ett lodjur påkördes på onsdagsmorgonen kl 07:25 väster om Falun.

Händelsen inträffade på länsväg 908 mellan Valsanområdet och Smedsbo.

Lodjuret dödades vid sammanstötningen och har omhändertagits rapporterar polisen.

Läs mer ...

Magra renar som tas av rovdjur bör inte ersättas - de skulle ändå dött av svält

  • Publicerad i Norge

En ny forskningsrapport från Norsk institutt for naturforskning (NINA) menar att magra djur som ändå skulle ha svultit ihjäl inte bör ge ersättning för rovdjursskador. Forskarna slår fast att dagens ersättningssystem bidrar till att upprätthålla stora renhjordar vilket leder till dåligt bete och magra djur.

Torkild Tveraa, en av forskarna bakom rapporten, säger till Altaposten att de har funnit ett klart samband mellan rovdjursförluster och renarnas kondition.

- Vi har tidigare visat att små kalvar är ett enklare byte för rovdjur men nu har vi fått bevis för det, fastslår Tveraa, som tillsammans med de andra forskarna kommit fram till att de flesta rovdjursförlusterna i Finnmark inte påverkar den totala rendödligheten.

- De skulle ändå ha dött av svält.

Läs mer ...

EU: Förvaltningsplanen måste förbättras

  • Publicerad i EU

EU-kommissionär Janez Potočnik säger idag efter sitt möte med miljöminister Lena Ek att den förvaltningsplan som tagits fram måste förbättras.

Speciellt måste planen tala om hur och när gynsam bevarandestatus kommer att nås, hur stor en livskraftig population är och vilka mått man måste vidta för att förbättra vargstammens genetiska status.

Det betonas att planen måste tåla vetenskaplig granskning vilket kan ses som en kritik av den nuvarande vetenskapliga nivån.

EU-kommissionär Potočnik:

Jag ser denna förvaltningsplan som ett utmärkt tillfälle att stärka en process där alla människor skall känna en verklig delaktighet i politiken.

EU-kommissionären avslutar med att säga att han förväntar sig förbättringar av förvaltningsplanen innan den skall börja gälla 1 januari 2013.

Pressmeddelande

Läs mer ...

Skyddsjakten slut i norra Uppland

Skyddsjakten på en varg i området runt Gräsö i nordligaste Roslagen är slut utan att någon varg skjutits.

Det var vid midsommar som får revs på ön Lilla Risten utanför Gräsö varefter skyddsjakt beviljades fram till i går söndag.

- Det blir ingen automatisk förlängning av skyddsjakten och vi har inte beslutat oss för att skicka in någon ny ansökan. Vi får avvakta och se om vargen eventuellt lämnat området, säger Johan Månsson vid länsstyrelsen.

J&J

Läs mer ...

"Skabbvargen" avlivades av djurskyddsskäl

Den varg som i lördags kväll sköts norr om Karlskoga då den inte var frisk och uppenbarligen hade skabb sköts enligt Jaktförordningen 40 b § av djurskyddsskäl.

Jaktjournalen har tidigare uppgivit att länsstyrelsen hade beviljat skyddsjakt vilket dementeras av handläggare på länsstyrelsen idag.

Jaktförordningen 40 b § lyder:

Anträffas frilevande vilt så skadat eller i sådan belägenhet att det av djurskyddsskäl snarast bör avlivas, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på annans mark.

Läs mer ...

Varg skjuten norr om Karlskoga - "Det var en skabbvarg"

En varg sköts sent igår kväll norr om Karskoga.

Vargen upptäcktes under dagen när den kröp in under en stuga men det dröjde till elvatiden på kvällen innan den sköts på ett närliggande fält skriver Jaktjournalen.

Enligt uppgift skall den ha varit angripen av skabb och länsstyrelsen skall ha beviljat skyddsjakt, tydligen med mycket kort varsel.

Nordulv påminner om att alla skyddsjaktsbeslut på varg skall rapporteras till EU-kommissionen inom ett dygn efter att de fattats.

Läs mer ...

Sex får rivna - björn säger länsstyrelsen

Två tackor och fyra lamm hittades på lördagsmorgonen rivna utanför Edsbyn.

Inget vittne finns, men av allt att döma är det björn som rivit fåren på Mittjasvallen i Norsbo med utsikt över Fullen någon mil norr om Edsbyn.

– Det handlar om bitmärken som är typisk för björn, de är bitna över ryggen. Hade det varit varg eller lo hade det varit bett vid nacken, säger Sone Persson, länsstyrelsens besiktningsman till Ljusnan.

– Jag har inga fler lamm som går med tackor. Och frågan är ju om björn har fått smak och kommer tillbaka igen. Så man vet inte om man vill ta hit några fler får heller, säger Lars Mittjas, ägare till fäbodvallen.

Inga uppgifter om stängsel på platsen finns.

Läs mer ...

Fårägare sköt hund som jagade får

  • Publicerad i Norge

En fårägare i Bjølsethsætra, Elverum, sköt vid 20-tiden på lördagskvällen en hund som jagade hans får.

Han ringde själv till polisen och meddelade att hunden skjutits när den bara var någon meter från fåren.

En jurist har konstaterat att inget straffbart skett, en fårägare måste få skydda sina får och en hundägare skall hålla ordning på sin hund.

Østlendingen

 

Läs mer ...

Varg i Halland?

Ett tidningsbud såg vad som kan ha varit en varg utanför Hylte i Halland på torsdagsmorgonen 5 juli.

Länsstyrelsens besiktningsman bedömer observationen som "inte osannolik".

En annan trovärdig observation i sydvästsverige har gjorts i Mjöbäck, Svenljunga, 25 juni.

SR P4 Halland

Läs mer ...
Prenumerera på denna RSS-feed

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den här hemsidan, som har nått sitt "Bäst-före-datum". I avvaktan på en ny hemsida, hittar du oss på https://www.facebook.com/nordulv/. Där kan du läsa om aktuella aktiviteter m.m. Och du -- du har väl inte glömt bort at...

Ett stort TACK till er alla!

2016-12-20 Allmänt

Ett stort TACK till er alla!

Nordulv har under årens lopp framgångrikt kunnat slå vakt om den svenska vargstammen, bland annat genom att överklaga beslut om skydds- och licensjakt som olika länsstyrelser – och tidigare Naturvårdsverket – har fattat. Visst har vi drabbats av motgångar ibland, men vi känner ändå att vi har ett st...

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den...

Debattartikel

2019-08-02 Nordulv

Debattartikel

Foto: Pontus Lundahl/TT Debattartikel signerad Styrelsen i Nordulv: "Det är i och för sig bra att Naturvårdsverket bestämt...

Nordulv överklagar skyddsjakt på Södertörnsvargen

2017-12-07 Nordulv

Nordulv har nu överklagat jakten på Södertörnsvargen. Vi får hoppas att de stoppar jakten direkt...

Årsmöte 2017

2017-05-08 Nordulv

Inbjudan till Nordulvs årsmöte 2017 har blivit skickad till medlemmarna. Den medlem som inte fått...

  1. Varg
  2. Lodjur
  3. Järv
  4. Björn
  5. Övrigt

EU-kommissionen inleder överträdelseförfarande mot Sverige

2014-08-14 EU

Enligt uppgift till Nordulv har EU-kommissionen inlett ett överträdelseförfarande mot Sverige till följd av ändringen i jaktförordningen som innebär att länsstyrelsernas beslut om skyddsjakt inte längre kan överklagas till domstol. Ett överträdelseförfarande...

Nordulv går vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen för rätten att överklaga skyddsjaktsbeslut

2014-04-25 Allmänt

Nordulv överklagade i vintras Naturvårdsverkets beslut att delegera rätten att fatta skyddsjaktsbeslut för rovdjur till länsstyrelserna. En delegering skulle innebära att miljöorganisationerna tappade sin rätt att driva skyddsjaktsmål till domstol,...

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

2014-03-14 Ångermanland

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

Junselevargen har blivit känd som Susi inte bara i Sverige utan bland många tusen vargvänner i alla världsdelar. Men hur gick det egentligen till när Nordulv gav henne sitt namn? Första...

Inhibitionen av skyddsjakten i Junsele ligger fast

2014-02-18 Ångermanland

Naturvårdsverket fick inte gehör för sin överklagan av inhibitionsbeslutet i skyddsjakten på vargparet i Junsele. Kammarrätten meddelade nyss sin dom. Det blev inget prövningstillstånd utan förvaltningsrättens inhibitionsbeslut står fast.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Rovdjuren är inte huvudorsak till norska renförluster

2013-06-29 Forskning

Alltför många renar på bete, dålig kondition på djuren och ogynnsamt väder är de viktigaste orsakerna till rennäringens förluster i Norge. Rovdjur kan bara beskyllas för en mindre del av...

Lodjur skjutet på långfredagen på skyddsjakt i Jämtland

2013-04-01 Jämtland

Ett lodjur sköts efter snabbt skyddsjaktsbeslut på jourtid på långfredagen i södra Jämtland. Orsaken till skyddsjakten var att 14 döda renar hittats. Det lodjur man sköt var en stor hanne. Hur man...

Lodjur påkört utanför Falun

2012-07-12 Dalarna

Ett lodjur påkördes på onsdagsmorgonen kl 07:25 väster om Falun. Händelsen inträffade på länsväg 908 mellan Valsanområdet och Smedsbo. Lodjuret dödades vid sammanstötningen och har omhändertagits rapporterar polisen.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Fyra lyor med hona och ungar förstörda under vårens järvjakt i Norge

2013-06-10 Norge

105 järvar har dödats på laglig väg i Norge sedan förra betessäsongen. Bl.a. har man vid fyra lyor dragit ut hona och ungar och dödat dem. Ytterligare åtta lyor har man...

Rans sameby söker skyddsjakt på järv

2012-05-17 Lappland

Rans sameby, med åretruntmarker i Sorsele kommun, söker skyddsjakt på järv. Det är inte någon särskild händelse just nu som är orsaken till ansökan utan samebyn skriver: ”Med ett så stort antal...

C:a 12 järvar får skyddsjagas - beslut av Länsstyrelsen

2012-05-07 Lappland

Talma sameby har beviljats skyddsjakt på tre sk järvföryngringar, dvs tre honor med ungar. Eftersom järv normalt får ungefär tre ungar innebär det jakt på c:a 12 järvar, kanske några fler...

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Två björnar skjutna i "självförsvar" i Jämtland idag

2012-10-27 Jämtland

Två björnar skjöts idag i östra Jämtland inom 20 minuter oberoende av varandra. Båda skall ha skjutits på nära håll under självförsvar skriver polisen på sin hemsida. Det första ärendet inkom...

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

2012-08-08 Dalarna

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

I slutet av förra veckan hittades en shetlandsponny på bete med tre andra hästar i Svärdsjö skadad med bl.a. repor på korset och över låren. Länsstyrelsens besiktningsman Bert Eriksson berättade att stängslet...

Sex får rivna - björn säger länsstyrelsen

2012-07-08 Hälsingland

Två tackor och fyra lamm hittades på lördagsmorgonen rivna utanför Edsbyn. Inget vittne finns, men av allt att döma är det björn som rivit fåren på Mittjasvallen i Norsbo med utsikt...

Örnen ännu inte skjuten - den norska skyddsjakten fortsätter

2013-06-15 Norge

Skyddsjakten på en ung kungsörn (hanne) i Nordre Land, Oppland, fortsätter. Satens Naturoppsyn bekräftar att örnen tagit 24 lamm men fårägare i området saknar ytterligare 30 lamm. Det är första gången det...

next
prev

Grundlagsskydd enligt utgivningsbevis för databas nr 2012-060. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.