Menu

Nordulv -

Gianluca i Muonionalusta

Gianluca Gaudenzi som cyklar i Pessinkivargens spår kom i kväll till Muonioalusta sex km från finska gränsen.

Nordulv har nyss chattat med honom. Det han spontant berättar är hur bekymrad han är över tjuvjakt.

- Helt kriminellt säger Gianluca om att belöningar betalas till jägare för att döda kungsörn, varg och andra rovdjur. Institutioner och polisen blundar för illegal jakt.

Gianluca berättar mer i sin blogg


Visa Biking for wolves på en större karta

Läs mer ...

Potočnik till europeiska jägare: Vi behöver dialog med mål att skydda rovdjuren

  • Publicerad i EU

EU:s miljökommissionär Janez Potočnik talade idag vid den europeiska jägarorganisationen FACE:s 35-årsjubileum.

Han passade först på att påminna om att det också var 20 år sedan Habitatdirektivet kom till. Han betonade rovdjursfrågan och sade:

Stora rovdjur är en viktig del av vår naturliga livsmiljö och vi måste åter lära oss att leva tillsammans.

De stora rovdjuren spelar en betydelsefull roll i välmående ekosystem och är viktiga delar av det europeiska mångfaldsarvet.

De behöver sitt byte för överlevnad och predation är en del av den naturliga processen som bevarandet av den biologiska mångfalden siktar mot att återskapa.

Då det är viktigt att alla inblandade parter - inklusive ni jägare - accepterar behovet av att återskapa stora och livskraftiga populationer av stora rovdjur i Europa är det också viktigt att vi "natur"människor som är ansvariga för bevarandet av den biologiska mångfalden lyssnar till er oro och era idéer.

Vi behöver dialog, baserad på god vilja och goda avsikter, som tar hänsyn till det övergripande målet att återställa och skydda stora rovdjur i Europa.

Hela talet

Läs mer ...

Länsstyrelsen avslog skyddsjakt - polisen tog över och tillstyrkte

Polisen i Ockelbo tycks ha gjort till sitt ansvar att överpröva länsstyrelsens skyddsjaktsbeslut.

För snart tre veckor sedan,  20 augusti, fick länsstyrelsen i Gävleborgs län en ansökan om skyddsjakt på varg i trakten av Ockelbo. Den utlösande händelsen var ett angrepp på får som troligen gjordes av björn (GD 2012-09-01 Björn dödade 10 får - vargen fick skulden).

Inga konkreta händelser
Som andra skäl till att man önskade skyddsjakt anges odaterade händelser på försommaren och att man är rädd om sina hästar. Man skriver också att älgarna i en älgpark i området kan bli skrämda. Något mer konkret finns inte.

Avslag
Länsstyrelsen avslår ansökan 22 augusti och menar bl.a. att man innan skyddsjakt kan bli aktuellt måste pröva andra lösningar. Man skriver också  i beslutet att polisen 20 augusti beslutat om skrämselåtgärder enligt 9§ Jaktlagen för att försöka få vargen att lämna området.

Polisen beslutar om avlivning
Nu visar det sig (J&J) att polisen bara två dagar efter länsstyrelsens avslag fattar ett nytt beslut att vargen skall avlivas enligt 9§ Jaktlagen:

9 § Om ett vilt djur orsakar avsevärd skada eller om det kan antas vara farligt för människors säkerhet, får polismyndigheten låta avliva djuret, om det inte finns någon annan tillfredsställande lösning.

Polisen underkänner alltså länsstyrelsens beslut och fattar ett eget utan att några nya fakta blivit kända och utan att andra lösningar hunnit prövas.

Hemligt i två veckor
Polisens beslut om att avliva varg i Ockelbo blev inte allmänt känt förrän 6 september två veckor efter att det fattades. Enligt Jaktjournalen gäller beslutet fram till 9 september. Orsaken till att beslutet blev känt var att en hund dödades i onsdags, kanske av varg, och skyddsjakt åter började diskuteras.

Länsstyrelsen inte överkörd
Länsstyrelsens rovdjurshandläggare säger till J&J att man inte blivit överkörda.

- Det beror på att vi har olika lagar att förhålla oss till. Vi har mindre spelrum att fatta sådana beslut än polisen har. Vi måste hålla oss strikt efter exempelvis EU:s regler.

Slipper fatta beslut
Det har nu alltså visat sig att det finns möjlighet för polisen att fatta beslut som går stick i stäv med länsstyrelsens beslut, trots att inga nya fakta är kända. Man kan också få uppfattningen att Länsstyrelsen på sätt och vis uppskattar att man kan lägga över ansvaret på polisen och själva slippa fatta beslutet om skyddsjakt.

Vem skall fatta beslut om skyddsjakt?
Eftersom omständigheterna inte förändrats från länsstyrelsebeslutet 20 augusti till polisbeslutet 22 augusti och eftersom polisen beslutat om en jaktperiod på mer än två veckor (typiskt för en normal skyddsjakt) är det svårt att dra någon annan slutsats än att polisen tar sig rätten att överpröva länsstyrelsens beslut.

Snårigt
Beslutsvägarna blir allt snårigare; normalt brukar ett överklagande av ett skyddsjaktsbeslut som länsstyrelse fattat prövas av Naturvårdsverket. Nu finns polisen också med som en part.

Läs mer ...

Länsstyrelsen kan ha vilseletts - Rörbo Gårds fårskötsel var under avveckling när skyddsjakten i Skultuna beviljades

Mest drivande i kravet på skyddsjakt av varg i Skultunareviret i vintras var Walter och Gunilla Preiholt, Rörbo Gård.

I en intervju idag i SR P4 Västmanland förklarar Walter Preiholt att han fått nog och avvecklar rörelsen. Slakttider för fåren är bokade och innan oktobers slut skall de vara borta. Han skyller på varg.

Men beslutet är inte nytt. Redan direkt efter angreppet 3 oktober i fjol offentliggjorde Preiholt sin avsikt att avveckla. Bloggen Cornucopia skrev 4 oktober:

Verkligheten är att familjen Preiholt på Rörbo gård i Västmanland lägger ner sin stora och tidigare lönsamma lammproduktion och direktförsäljning till privatpersoner av kött från fribetande lamm efter att ännu en gång blivit av med ett större antal lamm och tackor till ett vargangrepp.

Beslutet bekräftas av dagens P4-reportage:

– Vi tog beslutet i och med vargattacken den 3 oktober förra året säger Walter Preiholt.

Även i ett VLT-reportage 3 oktober 2011 förklarar Walter Preiholt att han slutar med fårskötseln.

Trots detta ansökte Walter och Gunilla Preiholt om skyddsjakt 4 oktober på hela den varggrupp som orsakade skadan. Ansökan avslogs men redan 4 januari 2012 var det dags för en ny ansökan, denna gång av bl.a. Västmanlands Läns Fåravelsförening med fullmakt från Gunilla och Walter Preiholt.

I den nya ansökan anförs ekonomiska motiv. Det står

Rörbo Gård... ... Det är i allra högsta grad en fråga om ekonomisk  påverkan i form av högre kostnader för stängsling och tillsyn för ägarna till fåren.

Men beslut om avveckling var ju redan fattat. Någon stängsling var aldrig tänkt att ske. Länsstyrelsen fattade beslut om skyddsjakt på två vargar på felaktiga grunder.

Efter mer än två månaders segdragen jakt sköts föräldratiken och en fjolårsvalp av hankön i slutet av mars.

 

Skador, beslut och verkställd skyddsjakt

2011-07-24 Hund (Pumi) dödas på gårdsplan Sörhörende
2011-08-09 Jämthund dödas under grävlingsjakt Västerfärnebo
2011-10-01 Fyra frigående får dödas Salbohed
2011-10-03 15 får/lamm dödades 7 skadades Rörbo gård
2011-10-04 Det blir officiellt att Rörbo Gård lägger ner lammproduktionen Rörbo gård
2011-10-04 Ansökan för skyddsjakt på hela varggruppen lämnas in Rörbo gård
2011-10-13 2011-10-13 Avslag skyddsjakt hela gruppen Lst
2011-12-30 Border Collie skadad slagsmål Gullarsbo
2012-01-03 Gråhund dödad älgjakt Sörhörende
2012-01-16 2012-01-16 Beslut skyddsjakt, företrädesvis föräldraparet  Lst
2012-01-24 Miljöminister Lena Ek besöker Rörbo Gård Regeringen
2012-02-28 2012-02-28 Beslut förlängning av skyddsjakt  Lst
2012-03-24 Fjolårsvalp skjuts  Lst
2012-03-27 Föräldratiken skjuts  Lst
2012-04-06 Boxer dödad sedan den rastats i skogen Ramnäs/Seglingsberg

Läs mer ...

Biking for wolves och Nordulv i Göteborg

Nordulv representerade Gianluca Gaudenzi, Biking for Wolves, på PSTE-festivalen i Flunsåsparken i Göteborg i går söndag.

flunsan2 230Karl-Olof Lassen från Nordulv framförde ett hälsningsbrev från Gianluca och berättade om Gianlucas och Nordulvs arbete för vargen i Skandinavien. Namnlistor fanns på plats där många skrev under för vargens sak.

Läs mer ...

Vargskjutningen i Lillhärdal: Hundens GPS analyseras

Utredningen om jaktbrott när en varg sköts utanför Lillhärdal förra fredagen pågår fortfarande.

Det var under björnjakt som vargen skall ha angripit jägarens hund. Skytten säger sig inte ha haft något annat val än att skjuta vargen.

Hundens rörelser kan finnas registrerade i den GPS den bar och data från GPS:en skall nu analyseras.

– Det är viktigt med en noggrann undersökning, inte minst med tanke på skytten, säger åklagare Åse Schoultz till Sveriges Radio P4 Jämtland.

Läs mer ...

Nordulv syns mer!

Nu startar vi strajpningen av Nordulvbilarna!

Hör av dig om du också vill ha din bil strajpad.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs mer ...
Prenumerera på denna RSS-feed

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den här hemsidan, som har nått sitt "Bäst-före-datum". I avvaktan på en ny hemsida, hittar du oss på https://www.facebook.com/nordulv/. Där kan du läsa om aktuella aktiviteter m.m. Och du -- du har väl inte glömt bort at...

Ett stort TACK till er alla!

2016-12-20 Allmänt

Ett stort TACK till er alla!

Nordulv har under årens lopp framgångrikt kunnat slå vakt om den svenska vargstammen, bland annat genom att överklaga beslut om skydds- och licensjakt som olika länsstyrelser – och tidigare Naturvårdsverket – har fattat. Visst har vi drabbats av motgångar ibland, men vi känner ändå att vi har ett st...

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den...

Debattartikel

2019-08-02 Nordulv

Debattartikel

Foto: Pontus Lundahl/TT Debattartikel signerad Styrelsen i Nordulv: "Det är i och för sig bra att Naturvårdsverket bestämt...

Nordulv överklagar skyddsjakt på Södertörnsvargen

2017-12-07 Nordulv

Nordulv har nu överklagat jakten på Södertörnsvargen. Vi får hoppas att de stoppar jakten direkt...

Årsmöte 2017

2017-05-08 Nordulv

Inbjudan till Nordulvs årsmöte 2017 har blivit skickad till medlemmarna. Den medlem som inte fått...

  1. Varg
  2. Lodjur
  3. Järv
  4. Björn
  5. Övrigt

EU-kommissionen inleder överträdelseförfarande mot Sverige

2014-08-14 EU

Enligt uppgift till Nordulv har EU-kommissionen inlett ett överträdelseförfarande mot Sverige till följd av ändringen i jaktförordningen som innebär att länsstyrelsernas beslut om skyddsjakt inte längre kan överklagas till domstol. Ett överträdelseförfarande...

Nordulv går vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen för rätten att överklaga skyddsjaktsbeslut

2014-04-25 Allmänt

Nordulv överklagade i vintras Naturvårdsverkets beslut att delegera rätten att fatta skyddsjaktsbeslut för rovdjur till länsstyrelserna. En delegering skulle innebära att miljöorganisationerna tappade sin rätt att driva skyddsjaktsmål till domstol,...

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

2014-03-14 Ångermanland

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

Junselevargen har blivit känd som Susi inte bara i Sverige utan bland många tusen vargvänner i alla världsdelar. Men hur gick det egentligen till när Nordulv gav henne sitt namn? Första...

Inhibitionen av skyddsjakten i Junsele ligger fast

2014-02-18 Ångermanland

Naturvårdsverket fick inte gehör för sin överklagan av inhibitionsbeslutet i skyddsjakten på vargparet i Junsele. Kammarrätten meddelade nyss sin dom. Det blev inget prövningstillstånd utan förvaltningsrättens inhibitionsbeslut står fast.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Rovdjuren är inte huvudorsak till norska renförluster

2013-06-29 Forskning

Alltför många renar på bete, dålig kondition på djuren och ogynnsamt väder är de viktigaste orsakerna till rennäringens förluster i Norge. Rovdjur kan bara beskyllas för en mindre del av...

Lodjur skjutet på långfredagen på skyddsjakt i Jämtland

2013-04-01 Jämtland

Ett lodjur sköts efter snabbt skyddsjaktsbeslut på jourtid på långfredagen i södra Jämtland. Orsaken till skyddsjakten var att 14 döda renar hittats. Det lodjur man sköt var en stor hanne. Hur man...

Lodjur påkört utanför Falun

2012-07-12 Dalarna

Ett lodjur påkördes på onsdagsmorgonen kl 07:25 väster om Falun. Händelsen inträffade på länsväg 908 mellan Valsanområdet och Smedsbo. Lodjuret dödades vid sammanstötningen och har omhändertagits rapporterar polisen.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Fyra lyor med hona och ungar förstörda under vårens järvjakt i Norge

2013-06-10 Norge

105 järvar har dödats på laglig väg i Norge sedan förra betessäsongen. Bl.a. har man vid fyra lyor dragit ut hona och ungar och dödat dem. Ytterligare åtta lyor har man...

Rans sameby söker skyddsjakt på järv

2012-05-17 Lappland

Rans sameby, med åretruntmarker i Sorsele kommun, söker skyddsjakt på järv. Det är inte någon särskild händelse just nu som är orsaken till ansökan utan samebyn skriver: ”Med ett så stort antal...

C:a 12 järvar får skyddsjagas - beslut av Länsstyrelsen

2012-05-07 Lappland

Talma sameby har beviljats skyddsjakt på tre sk järvföryngringar, dvs tre honor med ungar. Eftersom järv normalt får ungefär tre ungar innebär det jakt på c:a 12 järvar, kanske några fler...

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Två björnar skjutna i "självförsvar" i Jämtland idag

2012-10-27 Jämtland

Två björnar skjöts idag i östra Jämtland inom 20 minuter oberoende av varandra. Båda skall ha skjutits på nära håll under självförsvar skriver polisen på sin hemsida. Det första ärendet inkom...

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

2012-08-08 Dalarna

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

I slutet av förra veckan hittades en shetlandsponny på bete med tre andra hästar i Svärdsjö skadad med bl.a. repor på korset och över låren. Länsstyrelsens besiktningsman Bert Eriksson berättade att stängslet...

Sex får rivna - björn säger länsstyrelsen

2012-07-08 Hälsingland

Två tackor och fyra lamm hittades på lördagsmorgonen rivna utanför Edsbyn. Inget vittne finns, men av allt att döma är det björn som rivit fåren på Mittjasvallen i Norsbo med utsikt...

Örnen ännu inte skjuten - den norska skyddsjakten fortsätter

2013-06-15 Norge

Skyddsjakten på en ung kungsörn (hanne) i Nordre Land, Oppland, fortsätter. Satens Naturoppsyn bekräftar att örnen tagit 24 lamm men fårägare i området saknar ytterligare 30 lamm. Det är första gången det...

next
prev

Grundlagsskydd enligt utgivningsbevis för databas nr 2012-060. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.