Menu

Skultuna (18)

200 000kr kostade Skultunaskyddsjakten

I slutet av mars sköts två vargar på skyddsjakt i Skultunareviret i Västmanland.

I två och en halv månad pågick jakten. Den hade begärts av Walter och Gunilla Preiholt, ägare till Rörbo gård, med uppbackning av bl.a. LRF, Svenska Fåravelsföreningen och Jägareförbundet.

Jakten skulle ske på i första hand två föräldradjur för att reviret skulle splittras. De vargar som slutligen sköts var en knappt årsgammal hanne och en tik.

Länsstyrelsen har nu börjat ställa samman kostnaderna för jakten. Uppskattningsvis kommer notan att sluta på uppåt 200 000kr säger Pierre Ahlgren, rovdjursansvarig, till Jakt & Jägare. Arvoden på mellan 175kr och 300kr per timme har betalats ut till anlitade jägare och en helikopter har anlitats för c:a 50000kr.

Enligt uppgift från Olov Trosten, regionombud för Rovdjursföreningen i Västmanland, har Rörbo gård tidigare fått 240 000kr i ersättning för rovdjursstängsel.

Trosten påpekar också att fårägaren säger att fåren sprängt stängslet och kommit ut medan stängslet i själva verket var så dåligt att fåren passerade ut och in utan svårigheter.

Efter attacken var flertalet skadade får på utsidan av staketet, vilket talar för att vargarna aldrig var inne i hagen. Det fanns några skadade i hagen, men de hade sannolikt gått tillbaka in i hagen efter attacken avslutar Olov Trosten.

Nordulv ifrågasätter varför begränsade privata intressen skall få belasta samhällsbudgeten i så stor omfattning.

Båda Skultunavargarna hade ätit får - men vems får?

Både tiken och hanvalpen som sköts i Skultunareviret i Västmanland i slutet av mars hade rester av får i magen, men inget annat.

Det bekräftar Jessica Åsbrink vid SVA till Nordulv. Hon säger att det fanns både fårpäls och fett ganska sammanpackat.

Men vilket eller vilka får är det?

Såvitt känt har inga får alls försvunnit i området under hela vintern.

Ganska mycket slaktrester av vilt, älgkadaver mm har påträffats av Nordulv i området, något som skulle kunna tyda på medveten eller omedveten åtling. Däremot har inga spår av döda får hittats.

Vargar i det området borde därför inte ha fårrester i magen; det fanns annat att äta. Och inga får saknas...

Inte ens med helikopter lyckades man hitta och skjuta vargarna under mer än två månaders jakt. Så sista jaktveckan sköts båda vargarna samtidigt som det gick rykten om åtling.

Det finns rapporter till Nordulv om att minst fyra vita plastsäckar burits iväg från området där vargtiken sköts, strax efter skottet. Skulle det kunna vara så att säckarna innehöll får?

Pierre Ahlgren, ansvarig för skyddsjakten vid Länsstyrelsen i Västmanland förnekade på torsdagen all kännedom om plastsäckar och åtling.

Frågan är alltså:

- Varför åt vargarna får när det fanns så mycket annat tillhands och varifrån kommer fåret?

Päivi Köngäs, Skultuna: Mötet med vargen var rätt häftigt!

Päivi Köngäs mötte en varg när hon rastade hunden i tisdags kväll (VLT).

Päivi bor mitt i Skultunareviret där två vargar nyligen sköts efter 2,5 månaders skyddsjakt. Naturligtvis blev hon upphetsad av händelsen, vem skulle inte bli det, men med lite perspektiv säger hon till Nordulv:

Jag måste säga att det var rätt häftigt. Den var säkert mest nyfiken. Jag personligen kände mig inte hotad, däremot var jag rädd om Lina-hunden!

När jag gick mot vargen, rytandes och flaxandes, så backade den. Och så höll vi på, vargen, jag och Lina-hunden tills vi tog oss ut på stora vägen.

Vargen var otroligt vacker. Faktiskt.

Trevligt att det inte blev någon varghysteri denna gång.

Händelserna

Skador, beslut och verkställd skyddsjakt

2011-07-24 Hund (Pumi) dödas på gårdsplan Sörhörende
2011-08-09 Jämthund dödas under grävlingsjakt Västerfärnebo
2011-10-01 Fyra frigående får dödas Salbohed
2011-10-03 15 får/lamm dödades 7 skadades Rörbo gård
2011-10-04 Det blir officiellt att Rörbo Gård lägger ner lammproduktionen Rörbo gård
2011-10-04 Ansökan för skyddsjakt på hela varggruppen lämnas in Rörbo gård
2011-10-13 2011-10-13 Avslag skyddsjakt hela gruppen Lst
2011-12-30 Border Collie skadad slagsmål Gullarsbo
2012-01-03 Gråhund dödad älgjakt Sörhörende
2012-01-16 2012-01-16 Beslut skyddsjakt, företrädesvis föräldraparet  Lst
2012-01-24 Miljöminister Lena Ek besöker Rörbo Gård Regeringen
2012-02-28 2012-02-28 Beslut förlängning av skyddsjakt  Lst
2012-03-24 Fjolårsvalp skjuts  Lst
2012-03-27 Föräldratiken skjuts  Lst
2012-04-06 Boxer dödad sedan den rastats i skogen Ramnäs/Seglingsberg

Boxern Roddan attackerade vargar

I flera tidningsartiklar har man idag kunnat läsa om hur boxern Roddan jagats av älgkalvar ut i skogen och därefter hittats halvt uppäten av vargar. Det har kallats vargattack och Roddan framställs som en stackars hund som bara råkat ut för vargarnas ondska.

I själva verket råder det man kallar koppeltvång denna årstid. Det är inte ett fullständigt tvång, men det innebär att hundar måste stå under lydnad som om den vore kopplad. Den skall alltså på inga villkor avlägsna sig från människan, koppel eller ej.

Så skedde i detta fall. Aftonbladet skriver att Roddan blev plötsligt skrämd av två älgkalvar och sprang till skogs.

Vad händer då när en hund kommer lös i ett vargrevir vid denna tid på året? Vargarna ser den naturligtvis som en inkräktare samtidigt som inte hunden förstår situationen den hamnat i. Ännu värre blir det om det finns en nyfödd vargvalpskull i närheten. Ur den situationen skulle varje hund ha svårt att klara sig helskinnad.

I ett vargrevir är det hunden som är inkräktare. Det är den som blivit frisläppt på vargarnas område och det är den som därför angriper vargarna. Vargar måste ha all rätt att försvara sig och sin familjegrupp i reviret. Det är hunden som attackerat vargarna.

Vi vet att Roddan inte klarade sig levande ur situationen men hur det gick för vargarna?

Mer om hundar som dödats i Skultuna mm

Skyddsjakten slut i Skultuna, då dödas åter en hund

På långfredagen dödades Jan-Erik Michelsens boxer Roddan av varg mellan Ramnäs och Seglingsberg tre mil norr om Västerås i Skultuna-Västerfärneboreviret, rapporterar Svensk Jakt  och Aftonbladet.
Det var den första incidenten mellan varg och tamdjur sedan 3 januari.

Skyddsjakten i Skultunareviret i vinter motiverades bl.a. av att ett par hundar varit inblandade i vargintermezzon under sommaren och hösten. Jakten inleddes i mitten av januari och under de 2,5 månader som den pågick skedde inga skador över huvud taget på får, hundar eller andra tamdjur.

Nu är skyddsjakten avslutad och de sökande, som helst hade velat se hela reviret utplånat, är nog inte helt nöjda med att resultatet blev en dödad fjolårsvalp och en tik.

Så går det sen också bara en vecka innan en hund dödas av varg. Nog kan man tycka det är märkligt.

 

Skador, beslut och verkställd skyddsjakt

2011-07-24 Hund (Pumi) dödas på gårdsplan Sörhörende
2011-08-09 Jämthund dödas under grävlingsjakt Västerfärnebo
2011-10-01 Fyra frigående får dödas Salbohed
2011-10-03 15 får/lamm dödades 7 skadades Rörbo gård
2011-10-13 2011-10-13 Avslag skyddsjakt hela gruppen Lst
2011-12-30 Border Collie skadad slagsmål Gullarsbo
2012-01-03 Gråhund dödad älgjakt Sörhörende
2012-01-16 2012-01-16 Beslut skyddsjakt, företrädesvis föräldraparet  Lst
2012-02-28 2012-02-28 Beslut förlängning av skyddsjakt  Lst
2012-03-24 Fjolårsvalp skjuts  Lst
2012-03-27 Tik skjuts  Lst
2012-04-06 Boxer dödad sedan den rastats i skogen Ramnäs/Seglingsberg

Skultuna: vargvalp skjuten - jakten fortsätter

En varg sköts under skyddsjakt på söndagsmorgonen rapporterar VLT.

Fjolårsvalp
SVA säger att det är en välmående fjolårsvalp utan några synbara defekter. Vargen vägde 36kg när den sköts. Kulan har gått in i bogen, passerat genom båda lungorna och ut strax bakom bröstkorgen på höger sida av kroppen.

Skyddsjaktsbeslutet

Enligt skyddsjaktsbeslutet skall jakten företrädesvis riktas mot revirets föräldradjur men nu har alltså en valp skjutits. EU-kommissionen har klart uttalat att endast tydligt identifierade individer som vållar allvarlig skada får skyddsjagas.

Om inga andra lösningar är möjliga så kan skyddsjakt bara komma ifråga vad gäller ett tydligt identfierat djur som man vet är farligt eller skulle kunna orsaka allvarlig skada; med andra ord kan en flock eller grupp vargar inte bli föremål för kollektiv skyddsjakt (EU-kommissionen 2012-02-01)

Brott mot EU:s intentioner
Beslutet i sig var alltså ett brott mot EU:s intentioner och nu när det verkställts och förmodligen fel djur fällts är det än allvarligare.

Vill även skjuta lodjur
3 oktoberg 2011 dödades 14 och skadades 8 får och lamm vid Rörbo gård utanför Sala (SR Västmanland). I radiointervjun säger ägaren att han skall söka skyddsjakt för både varg och lo (lo är också ett stort problem för honom) men Länsstyrelsen har bara nämnt skyddsjaktsansökan för varg. Ansökan lämnades in 4 oktober och även LRF med flera lämnade in en ansökan 6 oktober. Ansökningarna avslogs. Ansökningarna föreslog att hela reviret skulle skjutas bort. 

Vad som hänt med lodjuren och om det gjordes någon skyddsjaktsansökan vet vi inget om just nu.

Prenumerera på denna RSS-feed

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den här hemsidan, som har nått sitt "Bäst-före-datum". I avvaktan på en ny hemsida, hittar du oss på https://www.facebook.com/nordulv/. Där kan du läsa om aktuella aktiviteter m.m. Och du -- du har väl inte glömt bort at...

Ett stort TACK till er alla!

2016-12-20 Allmänt

Ett stort TACK till er alla!

Nordulv har under årens lopp framgångrikt kunnat slå vakt om den svenska vargstammen, bland annat genom att överklaga beslut om skydds- och licensjakt som olika länsstyrelser – och tidigare Naturvårdsverket – har fattat. Visst har vi drabbats av motgångar ibland, men vi känner ändå att vi har ett st...

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den...

Debattartikel

2019-08-02 Nordulv

Debattartikel

Foto: Pontus Lundahl/TT Debattartikel signerad Styrelsen i Nordulv: "Det är i och för sig bra att Naturvårdsverket bestämt...

Nordulv överklagar skyddsjakt på Södertörnsvargen

2017-12-07 Nordulv

Nordulv har nu överklagat jakten på Södertörnsvargen. Vi får hoppas att de stoppar jakten direkt...

Årsmöte 2017

2017-05-08 Nordulv

Inbjudan till Nordulvs årsmöte 2017 har blivit skickad till medlemmarna. Den medlem som inte fått...

  1. Varg
  2. Lodjur
  3. Järv
  4. Björn
  5. Övrigt

EU-kommissionen inleder överträdelseförfarande mot Sverige

2014-08-14 EU

Enligt uppgift till Nordulv har EU-kommissionen inlett ett överträdelseförfarande mot Sverige till följd av ändringen i jaktförordningen som innebär att länsstyrelsernas beslut om skyddsjakt inte längre kan överklagas till domstol. Ett överträdelseförfarande...

Nordulv går vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen för rätten att överklaga skyddsjaktsbeslut

2014-04-25 Allmänt

Nordulv överklagade i vintras Naturvårdsverkets beslut att delegera rätten att fatta skyddsjaktsbeslut för rovdjur till länsstyrelserna. En delegering skulle innebära att miljöorganisationerna tappade sin rätt att driva skyddsjaktsmål till domstol,...

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

2014-03-14 Ångermanland

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

Junselevargen har blivit känd som Susi inte bara i Sverige utan bland många tusen vargvänner i alla världsdelar. Men hur gick det egentligen till när Nordulv gav henne sitt namn? Första...

Inhibitionen av skyddsjakten i Junsele ligger fast

2014-02-18 Ångermanland

Naturvårdsverket fick inte gehör för sin överklagan av inhibitionsbeslutet i skyddsjakten på vargparet i Junsele. Kammarrätten meddelade nyss sin dom. Det blev inget prövningstillstånd utan förvaltningsrättens inhibitionsbeslut står fast.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Rovdjuren är inte huvudorsak till norska renförluster

2013-06-29 Forskning

Alltför många renar på bete, dålig kondition på djuren och ogynnsamt väder är de viktigaste orsakerna till rennäringens förluster i Norge. Rovdjur kan bara beskyllas för en mindre del av...

Lodjur skjutet på långfredagen på skyddsjakt i Jämtland

2013-04-01 Jämtland

Ett lodjur sköts efter snabbt skyddsjaktsbeslut på jourtid på långfredagen i södra Jämtland. Orsaken till skyddsjakten var att 14 döda renar hittats. Det lodjur man sköt var en stor hanne. Hur man...

Lodjur påkört utanför Falun

2012-07-12 Dalarna

Ett lodjur påkördes på onsdagsmorgonen kl 07:25 väster om Falun. Händelsen inträffade på länsväg 908 mellan Valsanområdet och Smedsbo. Lodjuret dödades vid sammanstötningen och har omhändertagits rapporterar polisen.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Fyra lyor med hona och ungar förstörda under vårens järvjakt i Norge

2013-06-10 Norge

105 järvar har dödats på laglig väg i Norge sedan förra betessäsongen. Bl.a. har man vid fyra lyor dragit ut hona och ungar och dödat dem. Ytterligare åtta lyor har man...

Rans sameby söker skyddsjakt på järv

2012-05-17 Lappland

Rans sameby, med åretruntmarker i Sorsele kommun, söker skyddsjakt på järv. Det är inte någon särskild händelse just nu som är orsaken till ansökan utan samebyn skriver: ”Med ett så stort antal...

C:a 12 järvar får skyddsjagas - beslut av Länsstyrelsen

2012-05-07 Lappland

Talma sameby har beviljats skyddsjakt på tre sk järvföryngringar, dvs tre honor med ungar. Eftersom järv normalt får ungefär tre ungar innebär det jakt på c:a 12 järvar, kanske några fler...

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Två björnar skjutna i "självförsvar" i Jämtland idag

2012-10-27 Jämtland

Två björnar skjöts idag i östra Jämtland inom 20 minuter oberoende av varandra. Båda skall ha skjutits på nära håll under självförsvar skriver polisen på sin hemsida. Det första ärendet inkom...

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

2012-08-08 Dalarna

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

I slutet av förra veckan hittades en shetlandsponny på bete med tre andra hästar i Svärdsjö skadad med bl.a. repor på korset och över låren. Länsstyrelsens besiktningsman Bert Eriksson berättade att stängslet...

Sex får rivna - björn säger länsstyrelsen

2012-07-08 Hälsingland

Två tackor och fyra lamm hittades på lördagsmorgonen rivna utanför Edsbyn. Inget vittne finns, men av allt att döma är det björn som rivit fåren på Mittjasvallen i Norsbo med utsikt...

Örnen ännu inte skjuten - den norska skyddsjakten fortsätter

2013-06-15 Norge

Skyddsjakten på en ung kungsörn (hanne) i Nordre Land, Oppland, fortsätter. Satens Naturoppsyn bekräftar att örnen tagit 24 lamm men fårägare i området saknar ytterligare 30 lamm. Det är första gången det...

next
prev

Grundlagsskydd enligt utgivningsbevis för databas nr 2012-060. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.